STA, 16. 3. 2018

Lutkovno gledališče Maribor pred premiero predstave Ščeper in Mba

Lutkovno gledališče Maribor bo 24. marca premierno uprizorilo predstavo za otroke Ščeper in Mba, katere avtorica je Svetlana Makarovič, za režijo in likovno podobo pa je poskrbela Eka Vogelnik. Gre za živalsko pravljico, saj v njej nastopajo živali, kot so mali Ščeper, Mba, golob, lisica, miške in drugi, piše na spletnih straneh gledališča.
:
:
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah

Ščeper je majhna žival, nič večja od ščepa. Ima vrečo, napolnjeno s sanjami, in to mu zadostuje. Živi mirno, samotarsko življenje, dokler se v njegovo bližino ne pritepe lisica, ki ga želi pojesti.

Takrat se Ščeper odpravi iskat nov samotni kotiček, kjer pa se mu pridruži ranjeni golob. Zasede mu posteljo in Ščeper mu mora nositi hrano in vodo. Hitro se naveliča njegove družbe in si poišče nov skrit kotiček, iz katerega pa ga kmalu prežene mišja družina. Jezen se začne ščeperiti in ščeperiti in iz Ščepa zrase Ščeper.

In ker ima res rad samotarsko življenje, si ponovno poišče skrito razpoko, pred katero se kmalu naseli Mba. Mba ni črv in ni kačica, obema pa je malo podobna. In podobna je Ščeperju, saj ima tudi ona rada samoto. Vsak zase se samotno navadita drug na drugega. Ko Mba za nekaj dni izgine, Ščeper postane žalosten, in razveseli se je, ko se vrne. Postaneta prijatelja, saj drug od drugega ničesar ne zahtevata in ničesar ne pričakujeta. Obema zadostuje že bližina drugega, piše v gledališčem listu.

V predstavi bodo nastopili Gorazd Žilavec, Metka Jurc, Maksimiljan Dajčman in Dunja Zupanec.

Povezani dogodki