STA, 15. 9. 2010

V Ljubljani se začenja 17. Ex ponto

S svetovno premiero Eugena Ionesca Kralj umira romunskega režiserja Silviuja Purcareteja se bo danes začel 17. festival Ex ponto.
:
:

Festival, ki bo letos potekal na temo tabuja, bo med drugim ponudil sedem premier in dve veliki koprodukciji, poleg otvoritvene še sklepno predstavo makedonskega režiserja Martina Kočovskega Rdeče.

Predstava, ki si jo bo drevi ob 20. uri mogoče ogledati v ljubljanski Drami, bo uprizorjena v francoskem jeziku s slovenskimi nadnapisi. Predstava pod drobnogled postavlja neizogiben trenutek v življenjskem ciklu - smrt, in sicer kot razpad, razkroj človeškega bitja in prehod iz enega v drugo stanje. Je nekakšna duhovna priprava na smrt, se je o svojem besedilu izrazil Ionesco.

Mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti, ki bo do 22. septembra potekal na različnih prizoriščih v Ljubljani in Kranju, bo ponudil 16 dogodkov. Festivalske dni bodo zapolnile predstave izbranih evropskih avtorjev, program pa ponuja tudi šest premier slovenske produkcije.

Rdeča nit letošnjega festivala je tabu oziroma vprašanje, ali danes o tabujih v gledališču oziroma družbi sploh še mogoče govoriti.

Povezave:

- Fotogalerija na SiGledal

EX PONTO