STA, 10. 9. 2012

V LGM gostovanje nemških lutkarjev s Kositrnim vojakom

V Lutkovnem gledališču Maribor (LGM) je v soboto s predstavo Kositrni vojak gostovalo nemško lutkovno gledališče Thalias Kompagnons. To je še eno v nizu gostovanj tujih lutkarjev v Mariboru v letu Evropske prestolnice kulture (EPK).
:
:

foto Arhiv Thalias Kompagnons

Družba Thalias Kompagnons iz Nürnberga ustvarja produkcije na meji med dramskim, lutkovnim in glasbenim gledališčem. Ustanovljena je bila leta 1990 kot potujoče gledališče, stalni ansambel pa sestavljata Tristan Vogt in Joachim Torbahn, ki sta za svoje delo prejela že številne nagrade.

Oba sta se podpisala tudi pod predstavo Kositrni vojak, nastalo po znani pravljici Hansa Christiana Andersena. Vogt je prevzel režijo, ideja in igra pa sta delo Torbahna.

Slikar-pravljičar pred oči gledalcev pričara otroško sobo in jo naseli z igračami. Torbahn, izvorno slikar, je uspel tako uresničiti čudovito sintezo likovne umetnosti in gledališča, so zapisali v mariborskem lutkovnem gledališču.

Lutkovno gledališče Maribor je politiko izmenjav v sklopu Poletnega lutkovnega pristana letos, ko ima Maribor naziv EPK, razširilo na vse leto. Tako vsak mesec povabijo po eno presežno lutkovno predstavo iz tujine.

Predstava bo v sredo na sporedu festivala Lutke 2012 v Ljubljani.