STA, 12. 8. 2020

Aktiv delavcev v kulturi in ministrstvo še naprej na nasprotnih bregovih

Aktiv delavk in delavcev v kulturi vztraja, da ekipa ministrstva za kulturo "povzroča nepopravljivo škodo umetnosti in kulturi", poleg odstopa ministra pa med drugim zahtevajo še odstop državne sekretarke. Na ministrstvu odločno zavračajo pozive k odstopu in navedbe aktiva ter menijo, da ekipa "zgledno skrbi za razvoj kulture na Slovenskem".

Foto: Pixabay

V aktivu so se v začetku tedna oglasili po tistem, ko jim je ministrstvo za kulturo očitalo, da so v zadnji akciji za kulturo "širili neresnične in žaljive izjave". Vztrajajo, da je ekipa ministra Vaska Simonitija povzročila "nepopravljivo škodo umetnosti in kulturi". Med razlogi navajajo "spodbujanje sovraštva do vrhunske umetnosti in kulture v Sloveniji", menjave ključnih kadrov v javnih institucijah, kjer naj bi "politično nameščali strokovno vprašljive osebe", ministrstvu pa očitajo tudi, da "ne izvršuje rednih delovnih obveznosti, kakršne so, na primer, projektni razpisi".

V zadnji izjavi so v aktivu ponovili večkrat izraženo zahtevo, da minister za kulturo Vasko Simoniti "zaradi neaktivnosti v času koronske krize in zaradi škode, ki jo povzroča slovenski umetnosti in kulturi, odstopi". Zahtevi po odstopu Simonitija so dodali še zahtevi po odstopu predstavnika za stike z javnostjo na ministrstvu Mitje Iršiča in državne sekretarke Ignacije Fridl Jarc, med drugim zaradi navajanja neresničnih podatkov. Znova so Simonitijevi ekipi očitali, da ne komunicira z deležniki.

Na ministrstvu so v današnjem odzivu očitke zavrnili in jih označili kot neupravičene. Spomnili so, da je resorni minister v kriznem času "zagotovil upravičenost do temeljnega dohodka ter oprostitve plačila prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje samozaposlenim v kulturi" in "javnim zavodom zagotovil nemoteno izplačevanje programskih sredstev". Minister se je po navedbah udeležil tudi "vseh sej, povezanih s covidom-19", z državno sekretarko pa se udeležujeta tudi "vseh sej, povezanih s črpanjem evropskih sredstev iz sklada za okrevanje".

Glede zahteve po odstopu državne sekretarke so zapisali, da ta v svojih izjavah ni navedla neresničnih podatkov. "Sekretarka ostro obsoja kakršnekoli žalitve, izrečene v javnosti, še posebej o slovenski kulturi in delavkah in delavcih, ki v njej delujejo. Dosledno se zavzema za dialog med vsemi subjekti, ki ustvarjajo na področju kulture, in zato z nobeno svojo izjavo ni izvajala sovražnega govora ter s tem povzročala škode slovenski umetnosti," so zapisali.

Med drugim so dodali, da si sekretarka v sodelovanju s Simonitijem intenzivno prizadeva za ustrezen delež kulture v proračunskih sredstvih, strokovne službe pa pripravljajo predloge nekaterih zakonskih rešitev in sprememb, s katerimi bi olajšali delo na področju kulturnega sektorja.

Aktiv je že pred časom na ministrstvo naslovil tudi več zahtev za izboljšanje položaja v kulturi. Med drugim zahteva ustanovitev kriznega sklada po pandemiji po vzoru več evropskih držav ter ukrepe za podporo kulturni produkciji v smislu dodatnih spodbud za organizacijo dogodkov in umetniških predstavitev po koncu pandemije, pri čemer naj se ohranijo vsi dosedanji projekti in programi. Želijo tudi dodatno pomoč za samozaposlene iz javnih sredstev, možnost mikrokreditov samozaposlenim ter posebno podporo tistim sektorjem in poklicem v kulturi, ki so imeli med pandemijo največ izpada dohodkov.

Na ministrstvu pa so na drugi strani prepričani, da ministrstvo z vsemi zaposlenimi pod vodstvom t. i. Simonitijeve ekipe "zgledno skrbi za razvoj kulture na Slovenskem, neresnične pa so navedbe, da naj bi povzročilo nepopravljivo škodo umetnosti in kulturi". Zapisali so še, da je delo na ministrstvu organizirano tako, da samo vodstvo nima neposrednega vpliva na kvalitativno vrednotenje konkretnih umetniških praks in zavrgli izjavo, da ministrstvo "s politično zaznamovanostjo deli kulturo in umetnost", saj se v letu 2020 izvaja kulturna politika, ki jo je s pripravo proračuna za tekoče leto začrtal predhodni minister Zoran Poznič.

Koronavirus, MK