STA, 2. 3. 2019

Izšlo delo Skupnost emancipiranih teles: Metodologije beleženja slovenskih avtoric sodobnega plesa

Knjigo je izdal Zavod za razvoj in afirmacijo plesa in sodobne umetnosti Emanat, nastala pa je kot plod večletnega projekta Metodologije beleženja slovenskih avtoric sodobnega plesa. Ta projekt je nastal iz spoznanja, da v zadnjih 20 letih v Sloveniji ni nobenih zapisov s področja metodologij in postopkov, ki so jih razvile slovenske plesne ustvarjalke.

Foto: Arhiv Emanat

"V prvi vrsti je bila zato poudarjena procesualnost dela in ne toliko metode arhiviranja in prakse dokumentiranja 'produktov' oziroma predstav," je ob delu zapisala ena od urednic Andreja Kopač. Od decembra 2014 so pod okriljem Emanata izvedli že okoli 20 dogodkov, med katerimi je bila večina beleženj, ki so se po zamišljenem konceptu izvajala v obliki pogovorov teoretično-praktičnih parov. Knjiga prinaša deset pisnih zapisov teh dogodkov, kot je pojasnila Andreja Kopač, pa so knjigo označili s številko 1, ker želijo projekt nadaljevati in prav tako v knjižni obliki objaviti še druga beleženja.

Teoretično-praktične pare v tokratnem delu sestavljajo Saška Rakef in Sinja Ožbolt, Rok Vevar in Snježana Premuš, Zala Dobovšek in Teja Reba, Magdalena Germek in Tanja Zgonc, Samo Oleami in Vita Osojnik, Maša Radi in Mateja Bučar, Jasmina Založnik in Nina Meško, Alja Lobnik in Bara Kolenc, Maja Šorli in Maja Delak, Andreja Kopač in Leja Jurišić.

Druga urednica Maja Šorli je poudarila, da je osnovni pomen dela "zagotoviti afirmacijo (sodobnega) plesa kot umetnosti in osvetliti razvoj, uveljavitev in refleksijo sodobnega plesa pri nas".

Emanat