STA, 22. 10. 2015

V LGL premiera predstave o navihani Groznovilci

Na Velikem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bodo drevi premierno uprizorili otroško predstavo z naslovom Groznovilca, ki jo je na oder postavil Matjaž Farič. Uprizoritev je sestavljena iz različnih besedil avtorice Jane Bauer in bo v dramatizirani obliki Fariča in Staše Bračič doživela krstno izvedbo.
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac

Groznovilca bo v nasprotju z večino dobrih mitoloških in pravljičnih likov poskrbela za vrsto prebrisanih dogodivščin. Navihana junakinja, ki živi nekje daleč, v gozd prileti v čajniku z balonom. Čarobna mivka, ki jo Groznovilca podtakne živalim, povzroči same težave. Zgodba ponuja tudi druge nenavadne potegavščine za razvijanje številnih zapletov. Groznovilčini nasprotniki so pestra in nenavadna druščina živali: Polž, Jež, Sova, Veverica, Medved in drugi liki, ki pa kljub vsem zapletom na koncu postanejo njeni prijatelji, so zapisali v LGL.

Bistvena uprizoritvena elementa sta vizualna in zvočna podoba, ki spaja videomaterial, igralce in lutke. V predstavi se prepletajo projekcije, hitra menjava prizorišč in preigravanje z dimenzijami.

V predstavi igrajo Anita Gregorec k. g., Miha Arh, Nina Ivanič, Nina Skrbinšek, Jernej Kuntner, Rok Kravanja k. g., Rok Kunaver, Jan Bučar, Urška Hlebec in Irena Zubalič. Dramaturginja predstave je Staša Bračič, avtorica likovne podobe Barbara Stupica, avtor glasbe Milko Lazar, avtor videoanimacij pa Jure Lavrin.

Groznovilca v Hudi hosti pisateljice Jane Bauer velja za mladinsko knjižno uspešnico. Bila je nominirana za nagradi večernica in desetnica, prejela je znak zlata hruška. Leta 2013 je pod naslovom Strašna vila u Groznoj šumi izšla pri zagrebški založbi Algoritam, kjer se je uvrstila na Seznam dobrih knjig 2013. Trenutno jo čakajo prevodi v islandski, litvanski in poljski jezik.

Povezani dogodki