STA/Maja Čehovin Korsika, 27. 12. 2015

V letu 2016 številne prireditve ob 400-letnici rojstva Shakespeara in Cervantesa

Velikana svetovne literature William Shakespeare in Miguel de Cervantes Saavedra sta po številnih virih preminila istega dne - 23. aprila 1616. Čeprav sta živela na drugih koncih Evrope, se porajajo ugibanja, ali sta se poznala. Shakespeare naj bi celo prebral sodobnikovega Don Kihota. Prihodnje leto bo po svetu odmevala 400-letnica njune smrti.
:
:

William Shakespeare / Foto: Wikimedia Commons

William Shakespeare se je 26. aprila 1564 rodil v kraju Stratford-upon-Avon v Veliki Britaniji v družini uglednega obrtnika. V rojstnem mestu je obiskoval nižjo gimnazijo, pri 16. letih je šolanje prekinil. Dve leti kasneje se je poročil z osem let starejšo Anne Hathaway in imel z njo tri otroke. Kmalu po poroki se je preselil v London. Nekateri viri pričajo, da se ni znašel v zakonskem življenju, drugi, da je pobegnil pred kaznijo zaradi divjega lova.

V Londonu se je zaposlil v gledališču, kjer je najprej opravljal pomožna dela, nato je napredoval v igralca, dokazal pa se je tudi kot dramaturg in režiser. Kasneje je postal solastnik londonskih gledališč Globe in Backfriars.

Med njegovi najbolj znanimi deli so Sen kresne noči, Hamlet, Romeo in Julija, Julij Cezar, Othello, Kralj Lear, Macbeth in Zimska pravljica. Med letoma 1591 in 1594 je Shakespeare ustvaril 154 sonetov, med katerimi je večina posvečenih mladeniču, odtod domneve o njegovi homoseksualnosti, navaja Album svetovnih književnikov.

Shakespearovo življenje je zavito v skrivnost, podatki se pogosto izključujejo. Nekateri dvomijo, da je avtor vseh svojih del, saj naj bi imel prebogat besedni zaklad za neizobraženega človeka. Po drugi strani pa je znano, da so mu knjige predstavljale zakladnico in šolo. Njegove drame naj bi podpisovali Francis Bacon, William Stanley in Christopher Marlowe.

Shakespeare se je leta 1610 umaknil v rojstno mesto, si tam kupil posestvo ter šest let kasneje umrl. Pokopan je v stratfordski cerkvi. V nagrobno ploščo so vklesani štirje stihi. Med njimi: "Preklet bodi vsak, ki bi vznemirjal moje kosti."

Shakespearove drame so bile predloga za več več kot 400 filmov, s čimer je dramatik postal največkrat filmsko upodobljeni literat.

Po vsem svetu se bodo v letu 2016 v 140 državah največjemu renesančnemu dramatiku posvetili v sklopu projekta Shakespeare Lives. Program je nastal kot plod sodelovanja British Councila in GREAT Britain campaign.

Namen projekta je izpostaviti vpliv Shakespeara na velike svetovne avtorje ter predstaviti aktualnost njegovih zgodb. V Sloveniji so pester program v poklon Shakespearu med drugimi pripravili v Cankarjevem domu, praznovanju so se pridružila tudi nekatera gledališča in druge kulturne institucije.

Pisatelj Miguel de Cervantes Saavedra se je rodil 29. septembra 1547 v kraju Alcala v bližini Madrida v družini revnega podeželskega zdravnika. Živel je razburljivo. Med drugim je kot vojak sodeloval v bitki pri Lepantu, leta 1575 pa so ga na poti v Španijo na morju zajeli pirati ter ga prodali v suženjstvo v Alžir. Imel je nenehne finančne težave, zaradi česar je bil večkrat zaprt. Družino je vzdrževal z različnimi službami.

Pisatelj se je v zgodovino literature zapisal kot avtor prvega velikega novoveškega romana Bistroumni plemič Don Kihot iz Manče. Roman je parodija na viteštvo in obračun s srednjim vekom ter preteklimi ideali. Prvi del je izšel leta 1605, drugi pa 1615.

Cervantes je ob Don Kihotu napisal še osem kratkih iger Entremeses, Zgledne novele, pastirski roman Galatea in Prigode Persila in Sigismunde. Upal je, da mu bo Don Kihot prinesel denar in slavo. Prva želja se mu ni povsem uresničila, v veliki meri pa se je uresničila njegova napoved, da ne bo jezika, v katerega roman ne bi bil preveden. Don Kihot je prav tako pogost motiv umetniških stvaritev, od filmske do odrske umetnosti, piše v Albumu svetovnih književnikov.

Cervantes je umrl na isti dan kot njegov veliki angleški sodobnik William Shakespeare, ki naj bi po prepričanju nekaterih literarnih zgodovinarjev prebral Don Kihota. Cervantesa so pokopali pod samostanom reda svete Trojice v starem delu Madrida. Samostan so v preteklosti večkrat razširili in prenovili, zato ni bilo povsem jasno, kje je pokopan. Marca letos so tam našli ostanke krste z začetnicami MC, kasneje so zbrali tudi Cervantesove posmrtne ostanke in jih junija vendarle formalno pokopali.

Po Cervantesu, znanemu tudi kot španskemu Shakespearu, je poimenovano najvišje literarno priznanje v špansko govorečem svetu - Cervantesova nagrada, ki jo vsako leto podelijo 23. aprila. V Madridu tedaj poteka tradicionalni bralni maraton Don Kihota, Španija je po njem poimenovala kulturni inštitut, ki deluje tudi v Sloveniji.

Tudi Cervantesu se bodo poklonili po vsem svetu v sklopu programa Cervantes en el mundo. Program bo vključeval razstave, konference, gledališke predstave in druge prireditve.

Dvojni jubilej velikih literatov bodo že konec januarja v Oxfordu obeležili s simpozijem, na katerem bo 12 španskih in britanskih akademikov spregovorilo o Cervantesovem in Shakespearovem življenju in delu. Tudi sicer po svetu jubilej povezujejo in v sklopu različnih projektov iščejo vzporednice v delih dveh velikanov svetovne literature.