STA, 26. 10. 2023

V Kulturnici LGL premiera Desetnice na temo arhetipske teme desetega otroka

V Kulturnici Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bodo drevi premierno uprizorili lutkovno predstavo Desetnica. Uprizoritev, ki je nastala po zamisli in konceptu Katarine Planinc ter v režiji Lucije Trobec, govori o deklici, ki mora od doma in izhaja iz znane in pretresljive arhetipske teme o desetem otroku istega spola, ki mora od hiše.
:
:
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž

Predstava mlado občinstvo nagovori prek univerzalnih tem samote, strahu, a tudi upanja, poguma in magičnosti, ki jih doživlja deklica, ko se sama znajde na nepredvidljivi poti. Kot samostojni "otrok popotnik" se spoprijema z izzivi odraščanja in oblikovanjem svoje identitete, so ob premieri zapisali v LGL.

Motivika Desetnice in različne različice pripovedi o njej izhajajo iz poganskega verovanja, da deseti del vsega pridelanega, ulovljenega ali rojenega pripada višji sili. Izročilo o desetništvu se je ohranilo predvsem pri Slovanih, Baltih in Ircih, a se legende med seboj nekoliko razlikujejo. Pri fenomenu Desetnice gre za arhetipsko, mnogokrat povedano in (pre)interpretirano zgodbo o desetem otroku, ki mora od doma v svet, a se čez sedem let lahko vrne. Zanj velja, da je od rojstva namenjen višjim ciljem, da ima nadnaravne sposobnosti zdravilstva, vedeževanja, svetovanja ljudem v stiski in sporazumevanja z živalmi. Žene ga po svetu, a ne najde miru na enem kraju, zato je potovanje zanj nujno.

Uprizoritev Desetnice je imela nenavaden nastanek. Izšla je iz opisanih in narisanih avtorskih "navodil za izvedbo predstave", ki jih je zasnovala idejna avtorica uprizoritve in avtorica likovne podobe predstave Katarina Planinc v svojem magistrskem delu na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) z naslovom Desetnica - Likovna podoba kot izhodišče lutkovne interpretacije. Avtorica likovne podobe je nato uprizoritveni koncept zaupala ustvarjalkam najmlajše generacije, ki so raziskovale, kako uporabiti navodila in hkrati pri tem ostati zvest lastnemu branju zgodbe, so nastanek dela pojasnili v gledališču.

V predstavi nastopa Nika Manevski k. g.. Dramaturginja je Luna Pentek, avtorica likovne podobe, scenografka in lutkovna tehnologinja ter kostumografka je Katarina Planinc, avtorica glasbe Lucija Lorenzutti.

Predstava v Kulturnici na Židovski stezi 1 je namenjena otrokom, starejšim od šestih let, in je nastala v sklopu BiTeatra, programske sheme, ki mladim avtorjem omogoča prvo profesionalno avtorsko snovanje in raziskovanje znotraj širokega polja sodobne lutkovne umetnosti.

Lucija Trobec, LGL, Desetnica, Katarina Planinc

Povezani dogodki