Gledališče Glej, 25. 11. 2014

V Gleju trojček predstav ob zaključku rezidence Jaše Kocelija

Med 29. novembrom in 1. decembrom bodo v Gledališču Glej z nizom petih dogodkov zaključili uspešno izpeljano leto rezidenčnega ustvarjanja režiserja Jaše Kocelija.

Na most / Foto: Mankica Kranjec

Slednji je v koledarskem letu 2014 skupaj z več kot dvajsetimi različnimi mladimi ustvarjalci (vsi sodelujoči so bili stari 30 let oziroma manj) izpeljal mednarodni projekt Nemo mesto. Kot avtorji besedil so sodelovali slovenski in tuji pesniki/ce (Francija, Nemčija, Velika Britanija, Španija), poezijo pa so na oder prenesli slovenski igralci in igralke.

Projekt je zajemal uprizoritev treh gledaliških predstav (Jaz Jaz Jaz Jaz, Na most in Prihajamo), ki bodo ob zaključku rezidence ponovno uprizorjene v Gledališču Glej. Predstava Jaz Jaz Jaz Jaz bo na sporedu 29. novembra, projekt Na most naslednji dan, 30. novembra, Prihajamo pa 1. decembra. Vse predstave se pričenjajo ob 20. uri.

Poleg predstav bodo 30. novembra odprli tudi fotografsko razstavo Mankice Kranjec, ki je rezidenco spremljala skozi celo leto. Mankica Kranjec je vidnejša predstavnica fotografov in fotografinj mlade generacije in je enoletni kreativni proces rezidenčnega ustvarjanja spremljala skozi fotografski objektiv. Njene fotografije niso zgolj dokument ustvarjanja, temveč so bile med drugim neposredno vključene v predstave. Razstava bo istočasno predstavljala kuliso v predstavi Na most, ki bo prvič uprizorjena v gledališkem prostoru (premierno je namreč zaživela na Šuštarskem mostu v času festivala Prelet).

Po predstavi Na most bo organiziran tudi pogovor z Jašo Kocelijem o njegovi izkušnji rezidence. Program Glej, rezident je edini rezidenčni program v slovenskem gledališkem prostoru, ki s svojim trajanjem (1 leto) in načinom dela predstavlja antipod ustaljenim hiperprodukcijskim praksam. O prednostih in slabostih takšnega programa bo govora z Jašo Kocelijem, k pogovoru pa so povabljeni tudi lanskoletni rezidenti, s čimer želijo dobiti kritiko rezidence z večje časovne distance. Program bo moderiral umetniški vodja Gledališča Glej Marko Bratuš.

Povezani dogodki

Gledališče Glej, 19. 10. 2011
Evropska noč gledališč!
Gledališče Glej, 12. 2. 2015
Glej, rezident: Nina Rajić Kranjac