Gledališče Glej, 31. 5. 2016

Generacija generaciji: uspešno gostovanje, odmeven mednaroden projekt

Mladinska skupina gledališča Glej se je vrnila z gostovanja v Clermont-Ferrandu, kjer so med 19. in 21. majem predstavili svojo avtorsko predstavo na temo manjkajočih staršev "Glej, k neki manka".
:
:
Foto: Sunčan Stone
Foto: Sunčan Stone
Foto: Sunčan Stone

Mlade je v imenu mesta Clermont-Ferrand na magistratu toplo sprejela podžupanja in načelnica za kulturo Isabelle Lavest, ki je poudarila, da je projekt Generacija generaciji, v katerega je vključeno tudi njihovo gledališče Théâtre du Pélican, izjemnega pomena za mesto, saj si želijo leta 2028 pridobiti naziv Evropske prestolnice kulture, projekt pa je eden svetlejših primerov uspešnega mednarodnega povezovanja v njihovem mestu.

Predstavo Glej, k neki manka so slovenski najstniki v sklopu festivala odigrali kar trikrat, poleg tega pa so se slovenski najstniki udeležili še dveh gledaliških delavnic francoskih in nemških mentorjev ter aktivno sodelovali na okrogli mizi o gledališču za mlade naslovljeni: "Najstniki kot igralci, gledalci in državljani. Kako jih je moč spodbuditi? Je to evropski izziv?"

Na festivalu sta sodelovali tudi skupini iz Francije (Théâtre du Pélican) in Nemčije (Das Letzte Kleinod) s svojima predstavama. Slednji so svojo predstavo morali odigrati s pomočjo Skypa, saj se za enega od nastopajočih - Abduja, Sudanskega iskalca azila, ki čaka na dokumente - Francija in Nemčija nista mogli dogovoriti, če lahko prečka mejo med državama in je zaradi diplomatske zagate moral ostati doma.

Gostovanje, tokrat po Amsterdamu že drugo, je potekalo v sklopu projekta Generacija generaciji, sodelovanja med Gledališčem Glej in gledališči iz Nizozemske, Nemčije in Francije.

Glej, Clermont-Ferrand, Francija

Povezani dogodki

Gledališče Glej, 13. 5. 2016
Najstniki osvajajo evropske gledališke odre
Gledališče Glej, 9. 4. 2010
Glej ob 40. letnici
Zavod Margareta Schwarzwald, Gledališče Glej, 6. 12. 2012
Glej, Herman Schwarz in Veronika Wald