Gledališče Glej, 11. 5. 2010

Škrip Orkestra

Gledališče Glej vas vabi na ogled predstave Škrip Orkestra in pogovor o ustvarjanju scenske glasbe, ki bo v nedeljo, 16. maja 2010, v sklopu izobraževalnega projekta »Poslušaj«.
:
:

Predstava je zasnovana kot raziskava glasbeno gledališke forme, kjer se mračne teme nasilja, osebne odgovornosti ter izgubljenih otroštev soočajo z razgibano estetiko noir-kiča. Ključna lastnost Škrip Orkestra je zaostren odnos med lahkotnejšimi pop vzorci in resnobno, skoraj težaško vsebino, prek katerega se izpostavlja vprašanje odgovornosti (vsakršnega) avtorja do svojega družbenega in kulturnega okolja ter smotrnosti iskanja najučinkovitejših izraznih form.

Odlični igralsko-avtorski zasedbi avtorice, plesalke in igralke Jelena Rusjan, prodorne Barbare Krajnc ter znane hrvaške igralke Ane Franjić se bodo v nedeljo pridružile tudi Urška Vohar, Leja Jurišič, Neja Tomšič in Andreja Kopač. Pogovor z njimi bo vodila Glejeva sodelavka Katarina Avbar.

Vstopnina: 1,00€ za ogled predstave ob 20:00, pogovor ob 21:00 brezplačno.

Z novim programskim sklopom »Poslušaj« se Gledališče Glej podaja na pot raziskovanja in poglobljenega predstavljanja pomembnega področja gledališke umetnosti, s katerim se pri nas le redko ukvarjajo izobraževalne ustanove: področja scenske glasbe. Projekt »Poslušaj« se začenja z vodenimi tematskimi dopoldnevi/popoldnevi/večeri "Glejevih" ustvarjalcev scenske glasbe, na katerih bodo avtorji glasbe v predstavi, ki si jo bodo udeleženci srečanja predhodno ogledali, pojasnili ozadje in različne pristope k nastajanju glasbe ter jih pospremili z utemeljitvijo, zakaj so se odločili za določen glasbeni izraz. V sezoni 2010/11 bo sklop »Poslušaj« zaživel v dejavnejši obliki – v obliki odprto zastavljenih ustvarjalnih delavnic, na katerih bo nastajala scenska glasba za gledališko predstavo. Cilj: vzpodbuditev ustvarjanja inovativne scenske glasbe, ki bi nastajala v tesnejši povezavi med ustvarjalci gledališke ali plesne predstave.  

Povezave:

- Fotogalerija na SiGledal

Gledališče Glej, 14. 9. 2009
Jelena Rusjan: Škrip Orkestra
Gledališče Glej, 12. 10. 2012
Glej, nagrada za najboljšo igro
Gledališče Glej, 6. 3. 2015
Premiera predstave Britev v Gleju