STA, 25. 5. 2021

V Gledališču Celje premiera komične drame Cipe

V Gledališču Celje bodo v petek premierno uprizorili komično dramo Ifeyinwe Frederick Cipe v režiji Mojce Madon. Predstava prinaša subtilno, grenko-komično zgodbo o ženskem prijateljstvu. Po besedah upravnice gledališča Tine Kosi je predstava "močna in dinamična ter fizično izjemno naporna za igralke Mašo Grošelj, Beti Strgar in Lino Akif".
:
:
Foto: Uroš Hočevar
Foto: Uroš Hočevar
Foto: Uroš Hočevar
Foto: Uroš Hočevar
Foto: Uroš Hočevar
Foto: Uroš Hočevar
Foto: Uroš Hočevar
Foto: Uroš Hočevar
Foto: Uroš Hočevar
Foto: Uroš Hočevar
Foto: Uroš Hočevar
Foto: Uroš Hočevar
Foto: Uroš Hočevar
Foto: Uroš Hočevar
Foto: Uroš Hočevar

Dramaturginja predstave - zadnje premiere letošnje sezone gledališča - Tatjana Doma je povedala, da je besedilo igre, ki je bilo napisano leta 2016, specifično. Po njenem mnenju se je avtorica želela z avtobiografskim besedilom pokloniti svojim nigerijskim koreninam. "Gre za generacijski projekt, ki razkriva vse anomalije sodobne družbe," je na današnji novinarski konferenci poudarila Tatjana Doma.

Predstava govori o treh ženskah, ki žaljivo besedo cipe obrnejo sebi v prid, saj živijo po svojih pravilih. Bim, Alex in J so namreč prijateljice iz mladosti. So divje, neločljive posameznice, ki si želijo zabavati kljub sočasnem soočanju s karierami, razmerji in pričakovanji glede prihodnosti.

Najboljši pobeg pred skrbmi predstavljajo počitnice na Ibizi, kjer se želijo predajati spolnosti, alkoholu in zabavi. Bim ima diplomo na Oxfordu in neskončen apetit po seksu, ki ga bolj brzda na videz zrelejša Alex, ki se na skrivaj boji resne veze s svojim fantom. J pa je brezsramna karieristka, ki obžaluje svojo odločitev, da se je za tri mesece odpovedala seksu.

Njihovi komični, neposredni in mestoma vulgarni pogovori o seksu in zabavi kmalu dobijo resnejši prizvok, ko na dan privrejo njihovi strahovi, skrbi in negotovosti, s katerimi se soočajo mlade ženske na pragu odraslega življenja. V brezskrbni uživaški vikend namreč vdre realnost, soočenje z lastnimi strahovi in bolečinami, ki mladim ženskam prinesejo spoznanje, da pred sabo ni mogoče pobegniti, je povedala dramaturginja, ki je predstavo opisala kot hvalnico ženskemu prijateljstvu, ki neposredno odkriva problematiko življenja mladih.

Besedilo za predstavo je prevedla Živa Čebulj, scenografka je Urša Vidic, kostumografka Tina Bonča, koreografka Anja Möderndorfer, skladatelj Luka Ipavec.

Angleška dramatičarka nigerijskih korenin Ifeyinwa Frederick si je že s svojo prvo dramo The Hoes, ki je bila uprizorjena v Hampstead Theatru v Londonu, prislužila nominacije za več nagrad.

Mojca Madon, Gledališče Celje, Cipe

Povezani dogodki

Jaka Smerkolj Simoneti, 28. 5. 2021
Kako govorimo, ko govorimo o cipah