STA, 21. 2. 2020

V Celju drevi premiera tragedije o polpretekli zgodovini Estonije

V Gledališču Celje bodo drevi premierno uprizorili tragedijo Očiščenje, ki je nastala po romanu finske pisateljice Sofi Oksanen. Osrednja tema je polpretekla zgodovina Estonije. Za slovensko občinstvo je predstava po besedah upravnice gledališča Tine Kosi lahko zanimiva, ker odpira zgodbe druge svetovne vojne, ki jih tudi pri nas še nismo presegli.
:
:
Foto: Uroš Hočevar
Foto: Uroš Hočevar
Foto: Uroš Hočevar

Predstava v režiji Finca Jarija Juutinena slika zgodovinsko obdobje povojne in polpretekle Estonije. Dogajanje ves čas preskakuje v času, iz časa sovjetske okupacije Estonije ob koncu druge svetovne vojne v 90. leta prejšnjega stoletja, ko je Estonija postala neodvisna.

Protagonistki sta ženski različnih generacij, Aliide Truu, starejša kmetica, ki živi izolirano življenje na estonskem podeželju, in Zara, žrtev trgovine z ljudmi na begu pred zvodniki. Pod različnimi oblastmi sta obe doživeli ekstremno nasilje; preostanek svojega življenja pa se borita za preživetje v represivnem svetu izjemno omejenih možnosti. V vlogi Aliide Truu bo v predstavi nastopila Živa Selan, Zaro pa bo upodobila Maša Grošelj.

Očiščenje je ostra, bridka in kruta drama o ceni preživetja v razčlovečenem in krutem represivnem sistemu, je drama o ljubezni, izdaji in žrtvovanju, ki zastavlja vprašanja o intimnih odločitvah posameznika in politični odgovornosti v represivnih režimih, so o predstavi zapisali v gledališču.

Finsko-estonska pisateljica in dramatičarka Sofi Oksanen se v svojem pisanju nenehno ukvarja z bolečim obdobjem estonske zgodovine, ki sta ga oblikovali sovjetska in nacistična okupacija. Avtorica, ki je bila pred tremi leti gosta festivala literatur sveta Fabula, je obenem tudi angažirana zagovornica enakopravnosti spolov in aktivistka za pravice istospolno usmerjenih.

V predstavi bodo ob Živi Selan in Maši Grošelj nastopili še Luka Bokšan, ki prvič nastopa na odru Gledališča Celje, Aljoša Koltak, Rastko Krošl in Damjan M. Trbovc. Besedilo je prevedla Julija Potrč Šavli, dramaturginja je Alja Predan, scenograf, oblikovalec svetlobe in videa Teemu Nurmelin, kostumografka Tinja Salmi, avtor glasbe, zvoka in videa Ville Hyvonen.

Uprizoritev predstave je podprlo finsko ministrstvo za izobraževanje in kulturo.

Očiščenje, Gledališče Celje

Povezani dogodki