STA, 25. 9. 2023

V londonskem gledališču predstava z avtističnimi igralci

V enem od vodilnih londonskih gledališč, Royal Court Theatre, je bila minuli konec tedna premiera igre Imposter 22 britanske dramatičarke in video umetnice Molly Davies, v kateri so zaigrale osebe, ki imajo težave z učenjem, in avtistični igralci. Premiera po pisanju britanskega The Guardiana pomeni pomemben mejnik za umetniški sektor.
:
:

Foto: Pixabay

Temačna in hkrati komična igra Imposter 22 bo na glavnem odru gledališča na sporedu tri tedne. Pripravljali so jo pet let. Sedem članov osemčlanske igralske zasedbe predstavljajo igralci s težavami z učenjem in avtistični igralci, ki so se izobraževali na Kraljevi osrednji šoli za govor in dramsko igro. Sodelovali so pri ustvarjanju predstave skupaj z dramatičarko Davies. Idejo za produkcijo prestave je dobil nevroatipični pridruženi režiser pri Royal Court Theatre Hamish Pirie, ki je tudi režiser predstave. Gledališče je tesno sodelovalo tudi s podjetjem Access All Areas, gledališko družbo za ljudi s težavami z učenjem in avtistične osebe.

Po besedah umetniškega direktorja Access All Areas Nicka Llewellyna igralske zasedbe z osebami s težavami z učenjem in avtističnimi igralci v tako obsežnem obsegu še ni bilo v britanskem gledališču. Kot je še povedal, v gledališču in v zadnjem času tudi na televiziji pozornost namenjajo tudi talentom oseb z učnimi težavami in avtističnih oseb, s tem pa prihaja tudi do izzivov za gledališko ustvarjanje.

"A je pot še dolga. Med največje izzive spadajo možnosti za izobraževanje in zagotavljanje stalnega poklicnega razvoja. Upamo, da bo industrija ustvarila še več priložnosti," je še dodal Llewellyn.

London, Velika Britanija, Royal Court Theatre