STA, 3. 11. 2021

V CD lutkovno-glasbeni koprodukcijski spektakel Moby Dick

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma bo drevi ob 19. uri premiera lutkovno-glasbenega spektakla za odrasle in mlade Moby Dick. Predstavo podpisuje mednarodno uveljavljena norveška režiserka Yngvild Aspeli, ki jo je navdahnila brezčasna klasika ameriškega pisatelja Hermana Melvilla iz leta 1851. Ponovitve bodo na sporedu do petka.
:
:
Foto: Christophe Raynaud de Lage
Foto: Christophe Raynaud de Lage
Foto: Christophe Raynaud de Lage
Foto: Christophe Raynaud de Lage
Foto: Christophe Raynaud de Lage

Moby Dick, vznemirljiva zgodba o lovu na velikanskega belega kita, velja za eno največjih del svetovne literature. Brezčasna klasika opisuje zagrizen boj divjega kapitana Ahaba z belim kitom ter se konča s kapitanovo smrtjo in uničenjem ladje. Simbolno predstavlja boj človeka z neobvladljivo usodo.

"Pustolovska pripoved o neusmiljenih lovcih na slovečega belega kita obravnava boj med človekom in naravo, razmerja med živim in neživim, med sinergijo ali razhajanjem antropomorfnega in zoomorfnega. Zgodba o kitolovski odpravi je hkrati tudi zgodba o obsesiji, blaznosti in maščevanju. Močne podobe, navdušujoči liki in surov čudovit ocean literarne predloge ponujajo silovite uprizoritvene vizualne drobce, ki nakazujejo moč globine oceana nasproti krhki ladji, ki pluje po površini," piše na spletni strani CD.

Uprizoritev v režiji Yngvild Aspeli se po napovedi poglablja v misteriozni podvodni svet, v katerega kapitan destruktivno usmerja svojo barko. Realizem se prepleta s simboliko - proti neizmerni neskončnosti morja se v človeškem srcu razpirajo vprašanja o obstoju. "Spektakularna odrska adaptacija, ki jo bo bogatila orkestrska kompozicija priznanega norveškega tria MoE, ni le pustolovščina, temveč tudi brezčasna raziskava o značaju, veri in naravi dojemanja, ki popestrena z odrešujočim humorjem, predstavlja dobrodošlo noviteto repertoarju slovenskega gledališča za mladino," so sporočili iz CD.

Scenografka Elisabeth Holager Lund, oblikovalca svetlobe Xavier Lescat in Vincent Loubiere ter video oblikovalec David Lejard-Ruffet okoli igralcev in lutk snujejo prostor zunaj časa, ki daje vtis, da se zgodba sestavlja iz peska, razbitin in kosti na dnu morja: "Razgrajena ladja, sence, ki se pojavljajo in izginjajo, žice in vrvi, ki jim je treba slediti, da bi se lahko izgubili v miselnem zemljevidu in se znašli v osrčju norosti kapitana Ahaba. Harmonični spoj del teh štirih svetovno priznanih ustvarjalcev ustvari perspektivo, ki gledalce popelje v samo osrčje morske globine."

V Ljubljani predstava nadaljuje svetovno turnejo, na Klassekampenovi lestvici najboljših predstav na Norveškem leta 2020 pa je zasedla prvo mesto. Kritik Amud Grimstad je ob tem zapisal: "Svetloba, video projekcije, glasba, pesmi, spektakularna in zapletena scenografija, 50 realističnih lutk ter izjemno spretna igra in lutkarstvo se združijo v izvrstno, vizualno, močno in neverjetno lepo gledališko izkušnjo."

Koprodukcija francoske gledališke skupine Plexus Polaire je nastala z 20 evropskimi producenti, med katerimi je tudi Lutkovno gledališče Ljubljana. Del mednarodne igralske zasedbe sta slovenska igralca Maja Kunšič in Primož Ekart, ob njiju pa v predstavi igrajo še Sarah Lascar, Daniel Collados, Alice Chene, Viktor Lukawski in Andreu Martinez Costa.

Predstava, primerna za mlade od 12. leta starosti, bo izvedena v angleškem in slovenskem jeziku z nadnapisi, še piše v sporočilu za javnost.

Moby Dick, CD, LGL