STA, 17. 3. 2016

V Borovljah premiera predstave Božji nasmeh v režiji Zdravka Haderlapa

V Kulturnem domu Cingelc na Tratah bo nocoj premierno uprizorjena koroška groteska Božji nasmeh v režiji Zdravka Haderlapa, po konceptu skupine Prakoroški biro in v produkciji Slovenske prosvetne zveze. "Gre za avstrijsko Koroško, ki je utihnila. To je zadnji poskus, da damo Koroški še en glas preden vse zamre," je ob premieri povedal Haderlap.
:
:

Foto: Arhiv Slovenska prosvetna zveza

Razlog za sedanjo situacijo na avstrijskem Koroškem režiser pripisuje povojnim političnim razmeram. "Ta generacija je bolj ali manj že izumrla. Tu so še zelo pereče finančne težave, zaradi katerih bodo morale dolgove vračati prihodnje generacije. Kdorkoli se bo izobraževal, bo zapustil ta podeželski kraj in mi se bomo ukvarjali samo še z odplačevanjem dolgov. Kar nam bo še ostalo, bo lepa narava. Tako lepa kot božji nasmeh," so Haderlapove besede povzeli ustvarjalci predstave.

Haderlap je idejo za predstavo Božji nasmeh dobil pri umetnostnem zgodovinarju Abyju Warburgu - njegovem atlasu podob, spominski knjigi zahodne civilizacije in zgodbi o fantomih za odrasle ljudi.

Koncept podpisuje umetniška skupina Prakoroški biro, ki želi k predstavi "pristaviti svoj mozaik podob, gledaliških slik in sličic ter prispevati v spominsko knjigo blaznosti odraslih ljudi".

Posebno vlogo v predstavi ima tudi samo prizorišče Kulturni dom Cingelc, nekdanji Sokolski dom z več kot 110-letno zgodovino. Odrsko zaveso krasi slika ustoličevanja koroških knezov. "Prostor je bil izziv. Kaj se lahko vanj postavi zunaj tradicionalnih prireditev, ki potekajo v tem domu. To je bila tudi iztočnica. Postaviti prostor v nek drug kontekst," so sporočili ustvarjalci.

Dramaturginja predstave je Jana Pavlič, za sceno je poskrbela Majda Krivograd, za nenavadne kostume Katarina Zalar, za maske Barbara Bulatović, za glasbo pa Tonč Feinig.

Ustvarjalci vabijo na predstavo z razglednicami, na katerih piše, da Koroška ljubi Dunaj, odpušča Bavarski in se požvižga na Slovenijo. Ponovitve sledijo 19. in 20. marca ter od 28. do 31. marca.

Povezani dogodki