SMG, 28. 1. 2016

Uspešna otvoritev Bobrov, 8. ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje

V soboto, 23. januarja, so v Slovenskem mladinskem gledališču s predstavo Vsi junaki zbrani (avtorica besedila Draga Potočnjak, režiser in koreograf Branko Potočan) odprli že 8. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, katerega prirediteljica je Mestna občina Ljubljana, izvršni producent pa Slovensko mladinsko gledališče.
:
:
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank

Festivalske dejavnosti se bodo vrstile vse do kulturnega praznika, 8. februarja. V Centru urbane kulture Kino Šiška se bo takrat na sklepni prireditvi z naslovom Podvodni etno orkestrion predstavil Matija Solce, pridružila pa se mu bosta mednarodna zasedba glasbenikov ter Teater Papelito. Z velikimi in majhnimi recikliranimi papirnatimi lutkami in s Cirkusom Soluna, ki bo očaral z žongliranjem in akrobacijami, bodo poskrbeli, da bo vzdušje v dvorani res veselo. Po predstavi bo otroški sejem, na katerem si bodo otroci lahko izmenjali stvari, ki se nabirajo po njihovih predalih. Svoje nove pridobitve bodo lahko na delavnicah preizkusili, jih odnesli domov in poskrbeli, da bodo znova zaživele. Organizatorji bi radi otroke namreč spodbudili k temu, da bi stvari pogosteje krožile in bi se tako zmanjšala količina odpadkov.

Prireditve na Bobrih v sklopu Small size dnevov

Bobri 2016 se pridružujejo mednarodnemu projektu Small size dnevi, v okviru katerega se bodo od 29. do 31. januarja po svetu (v Helsinkih, Madridu, Salzburgu, Bukarešti, Ciudadu de Méxicu …) zvrstili številni dogodki, namenjeni najmlajšim. Small size dnevi bodo združili najmlajše gledalce in njihove družine v spoznanju, da ima umetnost v našem življenju, in to že od rojstva naprej, prav posebno vrednost in pomen. V sklopu omenjenega projekta si bo na Bobrih mogoče ogledati gledališke predstave V deželi prstnih lutk, Lučka, grah in pero ter Srce in popek, plesni predstavi Huda mravljica in Krickrac, to sem jaz! (ta bo prav na Bobrih, in sicer v Plesnem Teatru Ljubljana, prestavljena premierno) ter se udeležiti delavnic Petje uspavank za mame z dojenčki, Vozičkanja po umetnosti in Znakovni jezik za mlade mame. V okviru festivala se bodo sicer zvrstili še številni drugi dogodki, namenjeni najmlajšim obiskovalcem, Teater Papelito pa bo predstavo Strigu-migu odigral za otroke na ljubljanski pediatrični kliniki.

Mednarodne predstave in premiere

Na festivalu bo moč videti tudi nekaj mednarodnih koprodukcij. Iz Francije je v Slovenijo prišla interaktivna poetična predstava – razstava Glava glavi (Têtê à têtê), ki je bila premierno uprizorjena v Franciji, na Bobrih pa je bila prvič odigrana v slovenščini. Nastala je v koprodukciji s Hišo otrok in umetnosti. Projekt Volčje srce sta v koprodukciji ustvarila Zavod Federacija Ljubljana in Gledališka hiša Pinklec iz Čakovca. Do konca festivala bo premiero doživela še predstava Krickrac, to sem jaz!, namenjena najmlajšim, v koprodukciji Plesnega Teatra Ljubljana, AEIOU-gledališča za dojenčke in malčke in Kolektivom uprizoritvenih umetnosti VRUM iz Hrvaške. Prav tako iz Hrvaške je k nam pripotovala sodobna interaktivna plesna uprizoritev, namenjena najmlajšim, Minimi, nastala je v produkciji Otroškega gledališča Dubrava, Kolektiva uprizoritvenih umetnosti VRUM in Prostorom Plus.

Ker se bodo Bobri odvijali v pustnem času, bomo ustvarjali pustne maske in kostume ter v njih v soboto, 6. februarja, rajali na tradicionalnem Zmajevem karnevalu po Ljubljani. 

V sklopu festivala poteka projekt Bobrove mlade oči, v okviru katerega se otroci Osnovne šole Poljane pod mentorstvom Zale Dobovšek urijo v pisanju gledaliških kritik in intervjujev. Na festivalu bodo pokukali tudi v zakulisje gledališč in tako spoznali, kaj se dogaja za odrom in okrog njega.

Bobri v Domžalah

Bobri prvič gostujejo zunaj Ljubljane: v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah se bo zvrstilo nekaj filmskih projekcij, gledaliških predstav in delavnic, ki bodo namenjene predvsem šolskim skupinam.

Bobri postavljajo instalacijo na ploščadi Etnografskega muzeja

Bobri so se poleg tega pridružili tudi projektu Vrtca Vodmat, v sklopu katerega so otroci doma in v igralnicah poiskali igrače, s katerimi se ne igrajo več, ki so pokvarjene ali jim manjka kak del. Akademski kipar Jure Markota in akademski oblikovalec vizualnih komunikacij Miha Artnak sta v sodelovanju z otroki razmislila, kako te igrače oživiti, da bi bile spet uporabne in privlačne. V središču Ljubljane bo med festivalom nastala instalacija, ki bo neke vrste izmenjevalnica na novo ustvarjenih igrač. K izmenjavi so vabljeni otroci, starši in stari starši – sodeluje lahko prav vsak, saj bodo navodila javno dostopna. Zamisel je postati ustvarjalen in uporabiti načelo ponovne uporabe. Več o projektu bo mogoče prebrati na spletni strani Bobrov.

Bobri