SMG, 26. 4. 2012

Prelet - Gledališki festival Slovenskega mladinskega gledališča in Gledališča Glej - sveže vezivo na slovenski gledališki sceni

V Slovenskem mladinskem gledališču so festival Prelet kot pregled svojih predstav ob zaključku sezone prvič pripravili leta 2007. Od 24. do 31. maja 2012 bo festival, ki se bo odvijal v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) na Vilharjevi in v Gledališču Glej na Gregorčičevi ulici v Ljubljani, prikazal šestnajst predstav v produkciji omenjenih gledališč.
:
:


»Prelet je zasnovan kot pregled predstav našega gledališča, ki idejno in estetsko razpira, širi in pod vprašaj postavlja uveljavljene meje gledališke umetnosti. Letos ga prvič pripravljamo v sodelovanju z Gledališčem Glej, s katerim nas povezuje podobno razmišljanje o umetnosti in njeni družbeni vlogi,« je zapisala direktorica in umetniški vodja SMG Uršula Cetinski. »Izjemno sem vesel, da se je Slovensko mladinsko gledališče letos odločilo, da k festivalu povabi tudi Gledališče Glej. Današnji čas je namreč zaznamovan z vsesplošnim zmanjševanjem sredstev, racionalizacijo in združevanjem kulturnih institucij na upravljalsko-administrativni ravni, združitev Mladinca in Gleja v skupnem preglednem festivalu pa je v časih, ko je solidarnost postala kletvica, predvsem vsebinsko-programska združitev in kot taka slovenski gledališki sceni prinaša sveže vezivo in protiutež neoliberalno usmerjeni kulturni politiki,« je letošnji Prelet komentiral umetniški vodja Gledališča Glej Marko Bulc.

Za obisk festivala, katerega program je dostopen na spletnih straneh obeh gledališč, so se že prijavili številni gostje iz Evrope, Izraela, Južnoafriške republike in ZDA.

Posebno doživetje bosta otvoritev festivala v četrtek, 24. maja, in njegov zaključek v četrtek, 31. maja 2012, ko Prelet skupaj s pomembnim zagrebškim festivalom Perforacije pripravlja Noč performansov, na kateri bo premierno prikazanih šest performansov iz Slovenije in Hrvaške, ki jih bodo pripravili Jure Novak v sodelovanju z Olgo Kacjan in igralci SMG, Marko Bulc in Matej Recer, Željko Zorica, Petra Kovačić, Vlasta Delimar in Neda Bric z igralkami SMG in Gleja.

Na festivalu bo tiste, ki si želijo nabrati novih izkušenj v pisanju dram, poučeval ameriški dramatik Norman Allen, sicer avtor drame Zadnji ples Nižinskega, ki jo je v Slovenskem mladinskem gledališču režiral Marko Mlačnik.

Tako v SMG kot v Gleju so na voljo programske knjižice 6. festivala Prelet, pri blagajni SMG na Trgu francoske revolucije 5 pa festivalski kompleti vstopnic po ugodnih cenah.

Povezava do spletnega sporeda festivala Prelet

Povezava do spletnega kataloga festivala Prelet

Prelet

Povezani dogodki