SMG, 1. 6. 2023

Gostovanje Palome v Sladkem Vrhu

Slovensko mladinsko gledališče bo 2. in 3. junija ob 20.00 s predstavo Paloma gostovalo na Sladkogorski noči v Sladkem Vrhu.
:
:
Foto: Željko Stevanić
Foto: Željko Stevanić
Foto: Željko Stevanić
Foto: Željko Stevanić
Foto: Željko Stevanić

Dogodek, ki ga organizirata občina Sladki vrh in Društvo KUD Krik, tako obeležuje 150. jubilej tovarne Paloma, ki je proizvajala toaletni papir za celotno nekdanjo Jugoslavijo ter pomembno vplivala na družbeni razvoj kraja. Ob predstavi kot osrednjem dogodku Sladkogorske noči se bodo zvrstili še pogovor in dva koncerta, ki bodo skupaj obudili spomine na čase, ko je Paloma igrala ključno vlogo v jugoslovanskem prostoru ter predstavljala vzor za družbeni razvoj.

Duhovita, grenko-sladka uprizoritev se naslanja na resnično zgodbo o tovarni Paloma ter njenem vplivu na nastanek naselja Sladki Vrh. Predstava, ki je pod režijo Brine Klampfer nastala v sezoni 2019/2020 v koprodukciji z AGRFT in društvom KUD Krik, je bila leta 2022 na 30. Dnevnih komedije razglašena za žlahtno komedijo, Tamara Avguštin in Stane Tomazin pa sta za svoji igralski stvaritvi v njej prejela nagradi žlahtna komedijantka oziroma žlahtni komedijant. Mlada ekipa ustvarjalcev se je posvetila razmisleku o nostalgiji za socialističnim obdobjem ter spominu, ki je zaznamoval tako generacije, ki so ga izkusile, kot tiste, ki so ga spoznavale skozi pripovedi. V uprizoritvi po besedilu Brine Klampfer in Kaje Blazinšek igrajo Dario Varga, Romana Šalehar, Iztok Drabik Jug, Tamara Avguštin, Stane Tomazin in Draga Potočnjak.

Sladkogorsko noč bo v petek, 2. 6., uvedel pogovor z naslovom Od lističa do rolice; z režiserko Palome in sladkovrško domačinko Brino Klampfer, soustvarjalko Branko Nikl Klampfer, nekdanjo tajnico tovarne Analize Prah in nekdanjim vodjem proizvodnje Francem Perkom se bo pogovarjala Vida Koren. Sledila bo predstava, po njej pa koncert skupine Bütli. Sobotni večer pa bodo glasbeno zaznamovali domačini. Po tridesetih letih se bo namreč znova zbrala punkovska skupina Delaware, ki bo z igralci najprej nastopila na odru, nato pa odigrala še koncert, na katerem se jim bo pridružil prav tako domači, le da nekoliko mlajši punk bend Cosa Nostra.

Sladki Vrh, Paloma, SMG, Brina Klampfer

Povezani dogodki