STA, 13. 10. 2023

Uroš Kaurin in Vito Weis z novo epizodo Heroja

Igralca Uroš Kaurin in Vito Weis bosta danes na Intimnem odru GT22 v Mariboru premierno izvedla novo epizodo njunega projekta Heroj, s katerim sta začela leta 2014. Tokratna, že četrta predstava v nizu je podnaslovljena Business as Usual in je nastala v produkciji mariborskega kulturno-umetniškega društva Moment in ljubljanskega Gledališča Glej.
:
:
Foto: Ivian Kan Mujezinović
Foto: Ivian Kan Mujezinović
Foto: Ivian Kan Mujezinović
Foto: Ivian Kan Mujezinović
Foto: Ivian Kan Mujezinović
Foto: Ivian Kan Mujezinović

Avtorska predstava Heroj 4.0 - Business as Usual je začela nastajati na rezidenci v Celju. V ekipi so poleg igralcev Vita Weisa in Uroša Kaurina še dramaturginja Katarina Stegnar, videast Boris Bezić in Lea Čehovin, ki skrbi za glasbo.

"Heroja sta se ponovno znašla pred bitko svojega življenja. Združila sta moči in medsebojno borbo odložila na stran. Ne borita se več za publiko. Ali proti njej. Borita se skupaj s publiko: za vsebino, za smisel in za čas," sporočajo iz Momenta.

Kot sta izpostavila Kaurin in Weis, je "gledališče prostor, v katerem si moraš vsebino izboriti, v katerem si moraš pozicijo izrekanja zaslužiti". "Če zmanjka vsebine, zmanjka herojev. Ni prostora za dvom. Vsi se zavedamo, kje smo, vloge so razdeljene, konsenz je sklenjen. Mi smo na tej strani, vi na oni. Naj se igra začne," sta navedla.

Po premieri v Mariboru bo ljubljanska premiera decembra v Gledališču Glej. Po navedbah Momenta se obetajo tudi gostovanja, in sicer na mednarodnem regionalnem festivalu sodobnega gledališča Desire v Subotici in Evroregionalnem gledališkem festivalu TESZT v Temišvaru.

Predstava Heroj 4.0 - Business as Usual bo v ponedeljek tudi odprla tekmovalni del 5. ZIZ festivala oziroma dnevov mariborske alternativne gledališke produkcije, ki ga pripravlja Društvo ZIZ v sodelovanju s še nekaterimi mestnimi kulturno-umetniškimi zavodi in društvi.

Intimni oder GT22, Uroš Kaurin, Business as Usual, Heroj, Vito Weis