STA, 7. 4. 2023

Ob zaključku 53. Tedna slovenske drame podelitev nagrad

Kranj, 7. aprila - V Prešernovem gledališču Kranj se bo drevi zaključil 53. Teden slovenske drame. Na slovesnosti, ki se bo začela ob 19.30, bodo podelili festivalske nagrade, nagradi za najboljše novo slovensko dramsko besedilo in za mladega dramatika ter bienalno Grün-Filipičevo priznanje za dosežke v slovenski dramaturgiji.
:
:

Foto: Arhiv TSD

Letošnja izvedba tradicionalnega festivala je v tekmovalnem in spremljevalnem programu postregla z 12 predstavami po izboru selektorja Roka Bozovičarja. Še 12 dogodkov se je zvrstilo v dodatnem programu, načrtovana predstava za mlajše občinstvo pa je zaradi bolezni v ansamblu odpadla. Odvilo se je več strokovnih dogodkov, vključno s srečanjem za razvoj projekta Dramatike malih evropskih jezikov.

12-dnevni festival, ki slavi in spodbuja slovensko dramatiko ter njeno uprizarjanje, se bo zaključil s podelitvijo nagrade Slavka Gruma za najboljše novo dramsko besedilo in nagrade za mladega dramatika. Nagrajenca bo izbrala strokovna žirija, ki jo sestavljajo Vesna Jevnikar kot predsednica in Tomaž Toporišič ter Jakob Ribič kot člana.

Prejemnike Šeligove nagrade za najboljšo predstavo festivala, nagrade za najboljšo igralko in igralca ter posebne nagrade Tedna slovenske drame pa bo izbrala žirija, ki jo sestavljajo Diana Koloini, Anđelka Nikolić in Tery Žeželj. Podeljena bo tudi nagrada za najboljšo predstavo po izboru publike.

Udeležence sklepne slovesnosti festivala, ki jo bo spremljala glasbena zasedba Gugutke, bosta nagovorila ministrica za kulturo Asta Vrečko in kranjski župan Matjaž Rakovec.

TSD, Šeligova nagrada, Nagrade TSD, Grün-Filipičevo priznanje, Nagrada Slavka Gruma