STA, SNG Maribor, 29. 5. 2015

Operna noč v mariborskem mestnem parku

Slovensko narodno gledališče Maribor vabi na Operno noč v Mestnem parku. Danes ob 20. uri bo namreč na tamkajšnji promenadi koncert Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko umetniškega direktorja mariborske Opere Simona Krečiča.
:
:

Juri Muri v Afriki / Foto: Tiberiu Marta

Koncert so v SNG Maribor pripravili v sodelovanju z Mestno občino Maribor, Termami Maribor, Zavodom za turizem Maribor - Pohorje in Društvom Ezl ek "zaradi trdnega prepričanja, da sta kultura in umetnost pravica vseh in vsakogar, kakor tudi zaradi želje, da najširšemu možnemu občinstvu predstavimo vrhunce iz naših najuspešnejših opernih predstav.

Koncertni program, ki ga po večini sestavljajo odlomki iz slogovno najrazličnejših opernih uspešnic Rossinija, Puccinija, Saint-Saënsa, Bizeta, Mozarta, Mascagnija, Delibesa in Verdija, bo zadovoljil prav vse okuse. V družbi simfoničnega orkestra, opernih solistov in zbora mariborske Opere, ki bodo pod taktirko umetniškega direktorja Simona Krečiča zazveneli v čarobnem ambientu mariborskega Mestnega parka, se prepustite zapeljivim melodijam, temperamentnim ritmom in blagodejni harmoniji naših največjih opernih glasov".

S tem namenom so že lani ob 850-letnici prve omembe mariborskega gradu poklonili mestu Glasbeni ognjemet. Koncert so bili takrat zaradi slabega vremena prisiljeni preseliti s Slomškovega trga v gledališko dvorano, a je kljub temu naletel na zelo dober odziv pri Mariborčanih.

Tudi tokratni koncertni program po večini sestavljajo odlomki iz slogovno najrazličnejših opernih uspešnic s solisti Sabino Cvilak, Petyo Ivanovo, Guadalupe Barrientos, Ireno Petkovo, Nino Dominko, Jakijem Jurgcem in Renzom Zulianom.

Pred koncertom bo Pri treh ribnikih, prav tako v Mestnem parku, na ogled predstava za otroke Juri Muri v Afriki v režiji Branke Nikl Klampfer. V uprizoritvi po brezčasni literarni predlogi Toneta Pavčka igrata Matija Stipanič in Maša Žilavec. V primeru slabega vremena dogodka odpadeta.

V soboto se bo dogajanje nadaljevalo na Grajskem trgu, kjer bo že 12. Poklon Ezl eku. Nastopili bodo Ivo Mojzer, Leonart, KUD Coda, Lidija Kodrič, Rudi Šantl, Zorica Fatur, Samir Kobler in Dixie band. Glasbo bodo ponovno združili z modo ter v flashmobu prikazali modne trende iz 60. in 70. let.

Gre za dogodek, ki ga društvo Ezl ek vsako leto prireja v spomin na nekoč znano zbirališče mladih pred Kavarno Astoria v Mariboru. Na Grajskem trgu se zberejo predstavniki različnih generacij in se poklonijo obdobju, ki so ga zaznamovali druženje, ples in prijateljstvo.