STA, 5. 1. 2021

Tudi v SMG pripravili neposredne prenose predstav

Iz Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) so sporočili, da bodo, podobno kot že nekatera druga gledališča, začeli z neposrednimi prenosi svojih predstav preko spletnega mesta Tretji oder. Startali bodo v soboto s predstavo Paloma v režiji Brine Klampfer in dramaturgiji Kaje Blazinšek. Ponovitvi bosta na sporedu 12. in 13. januarja.
:
:
Foto: Željko Stevanić
Foto: Željko Stevanić
Foto: Željko Stevanić
Foto: Željko Stevanić
Foto: Željko Stevanić

V predstavi Paloma, ki je premiero doživela 20. junija lani, mlada ekipa spregovori o tovarni, kraju, ki je zrasel okoli nje, in ljudeh, ki so ju gradili. Ustvarjalci so se spraševali, iz česa je stkana nostalgija po časih socializma in zakaj včasih prežame tudi tiste, ki jih na svoji koži še občutili niso. Nastala je v koprodukciji z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) in Društvom KUD Krik, so sporočili iz SMG.

Predstava je nastala iz želje, da bi raziskali nostalgijo in vprašanje, kaj mladi generaciji predstavlja obdobje Jugoslavije, je lani na novinarski konferenci o predstavi povedala Brina Klampfer. Po režiserkinih besedah slovenski avtorji v primerjavi z drugimi republikami nekdanje skupne države o tem času, ki ga sama ni živela, niso prispevali veliko literarnih ali dramskih besedil, zato se je odločila za zgodbo Palomine tovarne od konca 60. do 90. let minulega stoletja. Paloma je v 60. letih, ko je pripadla delavcem, čeprav je bilo za njo že skoraj 100 let delovanja, postala prostor upanja, vere v prihodnost za mlado generacijo. Okoli nje je zraslo naselje, izdajala je interni časopis, pripomogla pa je tudi k družabnemu in kulturnemu življenju Sladkega Vrha.

Kot je na predstavitvi še dejala Brina Klampfer, se je prelom zgodil s prehodom na proizvajanje toaletnih rol, ko se je začela soočati s problemom marketinga in zahodnim trgom. Znotraj tovarne bi bilo tako po njenem mnenju mogoče problematizirati trk dveh ideologij - socializma in kapitalizma.

V predstavi igrajo Dario Varga, Romana Šalehar, Stane Tomazin, Draga Potočnjak ter kot gosta Iztok Drabik Jug in Tamara Avguštin. Dogajanje na odru v živo spremljajo glasbeniki Tadej Čaušević, Liam Hlede in Marijan Sajovic.

Predstavo bodo v soboto in nato še na dveh ponovitvah odigrali na zgornjem odru SMG. Snemali jo bodo s tremi kamerami visoke ločljivosti in jo predvajali preko spletnega mesta Tretji oder, še piše v sporočilu za javnost.

Paloma, Brina Klampfer, SMG

Povezani dogodki