Center kulture Španski borci, 18. 11. 2015

Trisha Brown Dance Company - ikona postmodernega plesa

V Španske borce 5. decembra ob 20. uri prihaja plesna skupina ikone postmodernega plesa, Trishe Brown, gostovanje pa je zgodovinski trenutek, saj skupina po turneji zaključuje z delom, gostovanje v Španskih borcih pa je zadnji evropski nastop v okviru poslovilne turneje Proscenium Works 1979-2011 z odrskimi koreografijami te velike ameriške plesne ustvarjalke v izvirnem kontekstu.
:
:
Foto: Stephanie Berger
Foto: Stephanie Berger
Foto: Nathaniel Tileston
Foto: Lois Greenfield
Foto: Ian Douglas
Foto: Stephanie Berger
Foto: Stephanie Berger
Foto: Stephanie Berger
Foto: Arhiv TBDC
Foto: Arhiv TBDC
Foto: Julieta Cervantes
Foto: Stephanie Berger
Foto: Stephanie Berger
Foto: Julieta Cervantes
Foto: Eric Boudet
Foto: John Waite
Foto: Stephanie Berger
Foto: Stephanie Berger
Foto: Stephanie Berger
Foto: Stephanie Berger
Foto: Stephanie Berger

Ustvarjanje Trishe Brown spada med vrhunce ameriške umetnosti 20. stoletja, njeno več kot 40-letno ustvarjanje pa je za vselej spremenilo sodobni ples. V 1960. letih je bila tudi del znamenitega in revolucionarnega ameriškega umetniškega kolektiva Judson Dance Theater. Kot pionirka »čistega giba«, ki je raziskovala elementarno gibanje telesa ter ples umeščala tudi v kraje urbane arhitekture (pročelja in strehe zgradb, ulice, pločnike, mestne parke...), predstavlja izziv našemu razumevanju plesa vse do današnjih dni.

Ker je Brownova zaključila s svojim koreografskim ustvarjanjem – svoja zadnja dela je koreografirala leta 2011 (v Ljubljani bomo med drugim videli delo Rogues, ki je bilo tedaj ustvarjeno) – njena plesna skupina ne bo več uprizarjala teh odrskih del.

Po skorajšnjem zaključku trenutno potekajoče triletne svetovne turneje z naslovom Proscenium Works 1979 – 2011 in več kot 50 nastopi (zadnji nastopi bodo februarja 2016 v ZDA) bo plesna skupina Trisha Brown Dance Company zaključila s svojim delom, organizacija Trishe Brown pa se bo nato usmerila v izobraževalno dejavnost.

Decembrsko gostovanje v okviru poslovilne turneje skupine v Španskih borcih je tako zgodovinski trenutek, saj gre ne le za edinstveno, pač pa v Evropi dejansko tudi zadnjo priložnost za ogled del Trishe Brown, ustvarjenih za oder, v njihovem izvirnem kontekstu, saj bo nastop skupine v Španskih borcih povsem zadnji evropski nastop v okviru turneje! 

Gostovanje poteka v okviru mednarodnega programa Uvoz-izvoz Zavoda EN-KNAP, ki je v Španske borce doslej pripeljal že številna velika imena in skupine sodobnega plesa, med katerimi so med drugim Rosas s koreografijami Anne Terese De Keersmaker, Ultima Vez s koreografijami Wima Vandekeybusa, DV8 z delom Lloyda Newsona ter Steve Paxton, Wendy Houstoun in Julyen Hamilton.

O programu

Plesna skupina Trisha Brown Dance Company bo v Španskih borcih predstavila štiri dela Brownove, ki veljajo za mejnike v plesni zgodovini. Izbor zajema štiri desetletja kariere Trishe Brown in predstavlja njeno koreografsko ustvarjanje v vsem njegovem bogastvu in evoluciji: formalni rigoroznosti in svobodi ustvarjanja novosti, od raziskave vsakdanjega gibanja do najbolj virtuoznih oblik gibanja.

Tako v Ljubljano ne prihaja grenko-sladka nostalgična retrospektiva ustvarjanja Trishe Brown, pač pa jasna potrditev in afirmacija, da je delo te velike koreografinje in plesalke brezčasno ter še kako relevantno tudi v sedanjosti.

Ogledali si bomo Solo Olos (1976, transformacijo zgodnejšega solističnega dela v delo za pet plesalcev), ki ponazaja njeno vseživljenjsko raziskovanje »čistega giba«. V Son of Gone Fishin’ (1981), skupinski kompoziciji, je koreografinja dosegla vrhunec kompleksnosti svojega ustvarjanja. Kratki duet Rogues (2011) velja za pretanjeno igro enotnosti in prelamljanja. 

V Ljubljani pa si bomo ogledali tudi ikonično skupinsko delo Set and Reset (1983), ki velja za eno velikih mojstrovin Brownove. Delo je koreografirala v sodelovanju z vizualnim umetnikom Robertom Rauschenbergom in glasbenico Laurie Anderson, ki sta oba sama vizionarja v eksperimentalni umetnosti, delo pa izhaja iz obdobja, ko je svet začel prepoznavati genialnost Trishinega ustvarjanja. Vsebinsko zajema hladno vojno in medijsko propagando 80. let, ki je toliko relevantnejše danes ob zavedanju, da so podobe vojne in smehljajočih se množic, ki so vključene v predstavo, 34 let pozneje enako relevantne.
 
Spremljevalni program

Ob gostovanju bo v Španskih borcih potekal tudi bogat spremljevalni program, s katerim bomo to slovito ikono postmodernega plesa predstavili celostno: s predavanji, pogovori, plesno delavnico in projekcijo njenih zgodnjih del v filmski obliki, v duhu te velike ustvarjalke pa bo potekal tudi letošnji festival plesne ustvarjalnosti mladih, ŽIVA 2015 (18. do 20. november)

  • Petek, 20. 11. ob 15.30: ŽIVA 2015: Predavanje o Trishi Brown: Inside/Znotraj (predava: Rok Vevar)
  • Petek, 04. 12. ob 13.00: Plesna delavnica
  • Petek, 04. 12. ob 17.30: Pogovor z Denise Luccioni (pogovor vodi: Rok Vevar)
  • Petek, 04. 12. ob 19.30: Filmi s Trisho Brown: Zgodnja dela Trishe Brown
  • Sobota, 05. 12. ob 18.00: »Kako brati opus Trishe Brown« (predava: Rok Vevar)
  • Sobota, 05. 12. ob 21:00: Pogovor z ustvarjalci (pogovor vodita: Denise Luccioni in Rok Vevar)


Gostovanje TBDC nagovarja in se dotika izjemno širokega spektra občinstev, ki jih zanima sodobna umetnost, saj je koreografsko delo Trishe Brown transdisciplinarno in zanimivo za občinstva iz sodobnih vizualnih in scenskih umetnosti, zaradi glasbe njujorške glasbene scene 80. let v okviru repertoarja, ki bo predstavljen v Ljubljani, pa tudi za glasbena občinstva.

Zato ne gre zamuditi zadnje priložnosti, da izkusimo vizijo te izjemne umetnice v najboljšem mogočem kontekstu!

CK Španski borci, Amerika, Trisha Brown, Rok Vevar

Povezani dogodki

Center kulture Španski borci, 8. 4. 2011
Youdream
Center kulture Španski borci, 31. 8. 2011
Projekt Postajam kreativen
Center kulture Španski borci, 4. 4. 2011
Ognjena ljubezen