Center kulture Španski borci, 3. 12. 2015

Spremljevalni program ob gostovanju Trisha Brown Dance Company

Ob sobotnem gostovanju plesnega ansambla Trishe Brown (5. 12. ob 20. uri), ki je zadnja priložnost v Evropi za ogled odrskih koreografij Trishe Brown v njihovem izvirnem kontekstu, bodo v Španskih borcih to slovito ikono postmodernega plesa predstavili celostno: s predavanji, pogovori, plesno delavnico in projekcijo njenih zgodnjih del v filmski obliki. Spremljevalni program bo potekal 4. in 5. decembra.
:
:

Son of Gone Fishin’ / Foto: Stephanie Berger

Na celoten spremljevalni program, z izjemo plesne delavnice, je vstop prost.

Program

  • Pet, 04. 12. ob 13.00: Plesna delavnica/Masterclass
  • Pet, 04. 12. ob 17.30: Pogovor z Denise Luccioni o Trishi Brown 
  • Pet, 04. 12. ob 19.30: Filmi s Trisho Brown: Zgodnja dela Trishe Brown
  • Sob, 05. 12. ob 18.00: »Kako brati opus Trishe Brown«
  • Sob, 05. 12. ob 21:30: Pogovor z ustvarjalci


Petek, 4. december ob 17.30
Pogovor z Denise Luccioni (pogovor vodi: Rok Vevar)
Francoska publicistka Denise Luccioni je ena največjih poznavalk ameriškega postmodernega plesa: koreografov iz kroga Judson Dance Theatre, njihovih glavnih vzornikov (npr. Anne Halprin) in konteksta, v katerem so ustvarili svoja glavna koreografska dela, ter tesna sodelavka Trishe Brown od srede 70. let, ko se je z njo prvič srečala v New Yorku. To je bil čas, ko je Trisha Brown začela razvijati tiste iz serije strukturiranih koreografij, ki so predstavljali elementarne delce njenega odrskega repertoarja. Z Denise Luccioni se bo pogovarjal Rok Vevar.
  
Petek, 4. december ob 19.30
Filmi s Trisho Brown: Zgodnja dela Trishe Brown
Da bi razumeli koreografsko inženirstvo Trishe Brown, je dobro poznati njena zgodnja dela (1966-1979). V njih Trisha Brown zelo postopno, a z znanstveno sistematičnostjo razvija elementarnost koreografskih principov, ki jih kasneje vstavi in spoji v zelo kompleksen koreografski mehanizem svojih odrskih del (1979-2011). Predstavitev vsake od njenih poglavitnih treh koreografskih serij bo potekala v kronološkem zaporedju, saj je na ta način najbolje viden njihov postopen razvoj. Najprej bodo predstavljena dela s plezalno opremo (equipment pieces), nato dela s postopkom plastenja (accumulation pieces), potem pa še strukturirana dela (structured pieces), s katero Brownova vpelje tudi odprto koreografsko strukturo. Filmi zgodnjih del Trishe Brown so nedvomno eden od najbolj nazornih anatomskih atlasov sodobne koreografske umetnosti.

Filmski program:

Plesni podpis Trishe Brown (Trisha Brown’s Dancing Signature):

Watermotor (1979), rež. Babette Mangolte

Koreografije s plezalno opremo (Equipment pieces):

Man Walking Down The Side of A Building (1970)
Floor of The Forest (1970)
Leaning Duets (1970)
Walking On The Wall (1971)
Spiral (1974)

Koreografije s plastenjem (Accumulation pieces):

Accumulation (1971)
Primary Accumulation (1972)
Group Primary Accumulation (1973)
Accumulation With Talking Plus Watermotor (1979)

Strukturirane koreografije (Structured pieces):

Structured Pieces II (1974)
Strucured Pieces III (1975)
Spanish Dance (1976)

Strukturirani prostor (Structured space):

Locus (1975)

Struktura: naloga (odprto delo) (Structure: task - open work):

Line Up (1976)

Sobota, 5. december ob 18.00
"Kako brati opus Trishe Brown" (predava: Rok Vevar)
Predavanje Kako brati opus Trishe Brown se bo osredotočilo na kontekst, ki je opravil prelom z ameriškim plesnim modernizmom (Graham, Humphrey, Limón, Cunningham) in sodobni ples pripeljal do faze, ko so ga koreografi (Brown, Paxton, Rainer, Forti, Childs idr.) skupaj s skladateljskim krogom Johna Cagea začeli razstavljati na njegove elementarne delce in skeptično pristopati k vsemu, kar je na prehodu iz 50. v 60. leta pomenil ameriški plesni akademizem. To je bilo pogojeno z umetniškimi, kulturnimi, pa tudi ekonomskimi in političnimi spremembami, predvsem pa s kritiko institucij. Predavatelj bo opravil anatomsko analizo ameriškega postmodernega plesa 60. in 70. let, analizo opusa Trishe Brown ter pregledal posledice in vplive, ki so se sedimentirali v nadaljnjih sodobno-plesnih paradigmah v ZDA in Evropi. S posebnim poudarkom se bo predavanje lotilo koreografij, ki jih bo Trisha Brown Dance Company odplesala pred ljubljanskim občinstvom. 

Sobota, 5. december ob 21.30
Pogovor z ustvarjalci (pogovor vodita: Denise Luccioni in Rok Vevar)
Pogovor z ustvarjalci po predstavi se bo osredotočil na izkustveno plat ustvarjanja in poustvarjanja koreografskih del, ki jih bo Trisha Brown Dance Company predstavila ljubljanskemu občinstvu. Na pogovoru bodo ustvarjalci govorili o studijskem delu s Trisho Brown, o njenih koreografskih metodah, principih, načinih montaže in memoriranja koreografskih partitur, hkrati pa bodo predstavili tudi načine, kako se bo koreografsko delo Trishe Brown nadaljevalo in ohranjalo po razpustitvi plesne skupine. Z ustvarjalci se bosta pogovarjala Denise Luccioni in Rok Vevar. 

CK Španski borci, Amerika, Trisha Brown