SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 22. 7. 2019

Jan Rozman in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je Jan Rozman, ki je na festivalu Gibanica prejel nagrado Ksenije Hribar za perspektivnega koreografa. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o koreografu Janu Rozmanu.
:
:

Jan Rozman / Foto: Nada Žgank

Jan Rozman je plesalec, performer, koreograf in improvizator. Ustvaril je več avtorskih del, nastopa pa tako na domačih kot tujih odrih. Ples je kot otrok odkril v okviru kulturnega društva Qulenium, ki ga vodi Saša Lončar. Za svoje delo je bil že večkrat nagrajen, redno pa sodeluje s priznanimi koreografi: Matjažem Faričem, Milanom Tomášikom, Katjo Legin in Matejem Kejžarjem.

Sem plesalec, ki ga plesalci nimajo za plesalca, sem igralec, ki ni igralec, sem koreograf, ki ni koreograf, in performer, ki ni performer. Na plesni sceni sem črna ovca. Žanrsko se zelo težko opredelim in se pravzaprav sploh ne želim opredeljevati. (Jan Rozman, Mladina, 2018)

V svojem zadnjem performansu Predmetenje (Emanat, 2019) se sooča s predmeti, ki ga obkrožajo, ter z občutki in idejami, ki jih ti predmeti sprožajo. Jan Rozman živi v Berlinu.

Še več o Janu Rozmanu pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.

Jan Rozman

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 7. 8. 2021
Igralec, režiser, profesor, ravnatelj ljubljanske Drame
LGL/SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 29. 4. 2020
Slovenska gledališča na spletu: Lutkovno gledališče Ljubljana
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 12. 8. 2019
Samo M. Strelec in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju