RTV SLO, 30. 5. 2024

Srebrni prix Marulić za radijski dokumentarec o Evgenu Bavčarju

Na hrvaškem otoku Hvar se je včeraj končal 27. mednarodni radijski festival Prix Marulić, na katerem so ustvarjalci dokumentarne radijske oddaje Potovanje na robu noči prejeli drugo nagrado – srebrni prix Marulić v kategoriji radijskih dokumentarcev. Ustvarjalci tega tankočutnega dokumentarca so Saška Rakef, Mojca Delač, Luka Hvalc, Urban Gruden in Evgen Bavčar. V tekmovalnem sporedu tega pomembnega mednarodnega festivala je bilo 31 dramskih in dokumentarnih iger iz 17 držav.
:
:

Foto: Pixabay

Dokumentarna radijska igra govori o filozofu, umetniku, esejistu, pisatelju, kulturniku in borcu za pravice slepih, dvojnem doktorju Evgenu Bavčarju, ki ima poseben ritual. Že dobrih štirideset let v rodnem Lokavcu snema petje slavčka v majski noči. Pod plaščem noči, v dvojini in navezi s slavcem se zgodba iz Lokavca razpre v zgodbo o oslepitvi slavcev, da bi peli v večnost, v razmislek o slepoti kot socialni kastraciji, eksistencialnih bližinah in oddaljenostih, o položaju slepih skozi čas in vprašanju: Zakaj ne bi bil užitek noči enak užitku dneva? Slavec Evgenu Bavčarju sporoča, da v noči ni sam.

A to ni samo zgodba o njunem sobivanju. Nočno potovanje na plano dneva razprostira globoka vprašanja o človekovem obstoju, razlikah, izkoriščanju, o boju za pravičnost, o okolju, svobodi in intimni želji po dvojini, soncu in novi pomladi.

Ključno vodilo ustvarjalcev in iztočnica za zgodbo je bil zvok, ki je po besedah Mojce Delač za Bavčarja mnogo več kot le slušni dražljaj. “Je svet, so barve, ljudje, podobe. Je orientacija v prostoru, času in odnosih,” je naštela. Kot je poudarila, se je nosilna zgodba “rodila spontano, med raziskovanjem in prvimi pogovori v Ajdovščini. Prav potihoma je tako močno kljunila v ustvarjalno lupino, da se je osvobodila in poletela.”

Dokumentarna radijska igra je bila posneta v Lokavcu pri Ajdovščini, na otoku Capri in v Neaplju aprila in maja leta 2023. Nastala je v sodelovanju treh programov Radia Slovenija v mednarodnem projekta B-AIR: Zvočna umetnost za dojenčke, malčke in ranljive skupine, ki sta ga sofinancirala program Evropske unije Ustvarjalna Evropa in Ministrstvo za kulturo RS.