RTV SLO, 21. 9. 2023

Morje je finalist Prix Italia in nominirano na Prix Europa

Radijska igra, ki je nastala v okviru projekta B-AIR Radia Slovenija, tekmuje na dveh prestižnih mednarodnih tekmovanjih.
:
:

Foto: Canva / RTV SLO

Najmlajše in njihove starše, dedke, babice in vse, ki radi raziskujejo male-velike skrivnosti, radijska igra vabi, da se skupaj potopijo v morje in prisluhnejo, kako šumi njegova pesem.

Na Prix Italia so v prvem krogu med 266 prijavljenimi deli v devetih kategorijah izbrali 27 finalistov, ki se bodo potegovali za nagrade na tem mednarodnem tekmovanju. Prijave je poslalo 18 radiotelevizijskih organizacij iz 17 držav. Med finalisti je tudi radijska igra Radia Slovenija Morje. Razglasitev zmagovalcev bo 6. oktobra v Bariju v Italiji. Morje pa je tudi med 16-imi nominiranci za medijske nagrade prix Evropa, ki je največji evropski festival avdiovizualne umetnosti. Razglasitev zmagovalcev bo 27. oktobra v Berlinu v Nemčiji.

Na kratko o radijski igri

Morje je namenjeno tako najmlajšim poslušalcem kot njihovim staršem, babicam in dedkom, vabi pa, da prisluhnejo valovanju morja in najdejo skrivnosti, ki v njem šumijo. Subtilno radijsko delo je pripoved o svetu sožitja, v katerem plava starodavna Riba Faronika, ki pa se nekega dne, ker se pesem morja razleti, prestraši in zbeži.

Po morju plava starodavna Riba Faronika, stara kot morje, v katerem plava, stara kot svet, ki ga skrbno čuva. Svet sožitja. Nekega dne pa – nekaj se zgodi, pesem morja se razleti, riba Faronika se splaši, zbeži. Nič več prav na svetu ni. Ta, ki se iščeta, ta se več ne najdeta. A pravijo, da ta, ki se iščeta, spet se srečata, ko najdemo skrivnosti, ki šumijo v morju in jih skupaj z njim zapojemo. Najmlajše in njihove starše, dedke, babice, vse, ki radi raziskujete, vabimo, da se skupaj zatopite v morje in prisluhnete, kako šumi njegova pesem. Naj bo poslušanje – igra, pozorna in nežna, saj pesem je krhka, a silna. Šumi. Šumiš. Šumi. Pesem. Polna skrivnosti.

Radijska igra je bila prvič predvajana 13. novembra lani in se nahaja v radijskem arhivu RTV Živ žav na tej povezavi. Predstavljena je bila tudi v okviru Festivala za dojenčke in malčke Radia Slovenija Poslušati skupaj marca letos.

Avtorska zasnova in režija radijske igre je bila v rokah Saške Rakef, avtorsko glasbo je spisala Bojana Šaljić Podešva. Dramaturgija Katarina Kompan Erzar in Nina Kokelj, tonska mojstrica Sonja Strenar. V igri nastopajo sopranistka Rebeka Pregelj in dramska igralka Vesna Jevnikar, Zala Ana Štiglic in Asja Kahrimanović Babnik. Avtorsko delo je nastalo v koprodukciji z Lutkovnim gledališčem Ljubljana.

O projektu B-AIR

Radijska igra je nastala v okviru triletnega projekta B-AIR, v katerem devet partnerskih organizacij iz sedmih evropskih držav pod vodstvom Radia Slovenija raziskuje vlogo zvoka v razvoju človeka. Projekt B-AIR nastaja v tesnem sodelovanju umetnikov in uglednih mednarodnih strokovnjakov s področja razvojne psihologije, nevrofiziologije, nevropsihologije, psihoakustike, muzikoterapije, glasbene pedagogike idr. Projekt je finančno podprt v okviru programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa in Ministrstva za kulturo. 

Prix Italia, Radio Slovenija, Prix Europa, Morje

Povezani dogodki