Spremljevalni program ob gostovanju Trisha Brown Dance Company

Avtor: Center kulture Španski borci

Ob sobotnem gostovanju plesnega ansambla Trishe Brown (5. 12. ob 20. uri), ki je zadnja priložnost v Evropi za ogled odrskih koreografij Trishe Brown v njihovem izvirnem kontekstu, bodo v Španskih borcih to slovito ikono postmodernega plesa predstavili celostno: s predavanji, pogovori, plesno delavnico in projekcijo njenih zgodnjih del v filmski obliki. Spremljevalni program bo potekal 4. in 5. decembra.


Son of Gone Fishin’ / Foto: Stephanie Berger

Na celoten spremljevalni program, z izjemo plesne delavnice, je vstop prost.

Program


Petek, 4. december ob 17.30
Pogovor z Denise Luccioni (pogovor vodi: Rok Vevar)
Francoska publicistka Denise Luccioni je ena največjih poznavalk ameriškega postmodernega plesa: koreografov iz kroga Judson Dance Theatre, njihovih glavnih vzornikov (npr. Anne Halprin) in konteksta, v katerem so ustvarili svoja glavna koreografska dela, ter tesna sodelavka Trishe Brown od srede 70. let, ko se je z njo prvič srečala v New Yorku. To je bil čas, ko je Trisha Brown začela razvijati tiste iz serije strukturiranih koreografij, ki so predstavljali elementarne delce njenega odrskega repertoarja. Z Denise Luccioni se bo pogovarjal Rok Vevar.
  
Petek, 4. december ob 19.30
Filmi s Trisho Brown: Zgodnja dela Trishe Brown
Da bi razumeli koreografsko inženirstvo Trishe Brown, je dobro poznati njena zgodnja dela (1966-1979). V njih Trisha Brown zelo postopno, a z znanstveno sistematičnostjo razvija elementarnost koreografskih principov, ki jih kasneje vstavi in spoji v zelo kompleksen koreografski mehanizem svojih odrskih del (1979-2011). Predstavitev vsake od njenih poglavitnih treh koreografskih serij bo potekala v kronološkem zaporedju, saj je na ta način najbolje viden njihov postopen razvoj. Najprej bodo predstavljena dela s plezalno opremo (equipment pieces), nato dela s postopkom plastenja (accumulation pieces), potem pa še strukturirana dela (structured pieces), s katero Brownova vpelje tudi odprto koreografsko strukturo. Filmi zgodnjih del Trishe Brown so nedvomno eden od najbolj nazornih anatomskih atlasov sodobne koreografske umetnosti.

Filmski program:

Plesni podpis Trishe Brown (Trisha Brown’s Dancing Signature):

Watermotor (1979), rež. Babette Mangolte

Koreografije s plezalno opremo (Equipment pieces):

Man Walking Down The Side of A Building (1970)
Floor of The Forest (1970)
Leaning Duets (1970)
Walking On The Wall (1971)
Spiral (1974)

Koreografije s plastenjem (Accumulation pieces):

Accumulation (1971)
Primary Accumulation (1972)
Group Primary Accumulation (1973)
Accumulation With Talking Plus Watermotor (1979)

Strukturirane koreografije (Structured pieces):

Structured Pieces II (1974)
Strucured Pieces III (1975)
Spanish Dance (1976)

Strukturirani prostor (Structured space):

Locus (1975)

Struktura: naloga (odprto delo) (Structure: task - open work):

Line Up (1976)

Sobota, 5. december ob 18.00
"Kako brati opus Trishe Brown" (predava: Rok Vevar)
Predavanje Kako brati opus Trishe Brown se bo osredotočilo na kontekst, ki je opravil prelom z ameriškim plesnim modernizmom (Graham, Humphrey, Limón, Cunningham) in sodobni ples pripeljal do faze, ko so ga koreografi (Brown, Paxton, Rainer, Forti, Childs idr.) skupaj s skladateljskim krogom Johna Cagea začeli razstavljati na njegove elementarne delce in skeptično pristopati k vsemu, kar je na prehodu iz 50. v 60. leta pomenil ameriški plesni akademizem. To je bilo pogojeno z umetniškimi, kulturnimi, pa tudi ekonomskimi in političnimi spremembami, predvsem pa s kritiko institucij. Predavatelj bo opravil anatomsko analizo ameriškega postmodernega plesa 60. in 70. let, analizo opusa Trishe Brown ter pregledal posledice in vplive, ki so se sedimentirali v nadaljnjih sodobno-plesnih paradigmah v ZDA in Evropi. S posebnim poudarkom se bo predavanje lotilo koreografij, ki jih bo Trisha Brown Dance Company odplesala pred ljubljanskim občinstvom. 

Sobota, 5. december ob 21.30
Pogovor z ustvarjalci (pogovor vodita: Denise Luccioni in Rok Vevar)
Pogovor z ustvarjalci po predstavi se bo osredotočil na izkustveno plat ustvarjanja in poustvarjanja koreografskih del, ki jih bo Trisha Brown Dance Company predstavila ljubljanskemu občinstvu. Na pogovoru bodo ustvarjalci govorili o studijskem delu s Trisho Brown, o njenih koreografskih metodah, principih, načinih montaže in memoriranja koreografskih partitur, hkrati pa bodo predstavili tudi načine, kako se bo koreografsko delo Trishe Brown nadaljevalo in ohranjalo po razpustitvi plesne skupine. Z ustvarjalci se bosta pogovarjala Denise Luccioni in Rok Vevar. 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/spremljevalni-program-ob-gostovanju-trisha-brown-dance-company