STA, 29. 5. 2017

SNG Maribor v novi sezoni v tesnejše sodelovanje s Teatrom Verdi iz Trsta

Slovensko narodno gledališče Maribor v novi sezoni med drugim napoveduje premiere dram Hamlet, Bog masakra in Samomorilec ter avtorski projekt Jerneja Lorencija Simpozij. Na oder bo postavilo tudi opere La boheme, Moč usode in Nesrečniki ter baleta Silfida in Leva desna, leva desna in ob tem začelo okrepljeno sodelovati s Teatrom Verdi iz Trsta.

SNG Maribor / Foto: Nebojša Tejić, STA

Iztekajoča sezona je bila po besedah direktorja SNG Maribor Danila Roškerja zelo uspešna na vseh področjih, med drugim so uspeli povečati število obiskovalcev, tako domačih kot tujih, in gostovanj po Sloveniji in v tujini.

Kljub finančnim težavam, s katerimi se soočajo, po njegovih besedah tudi v novi sezoni niso popuščali pri kakovosti repertoarja. Pridobili so tudi nove člane ansamblov - Drami SNG Maribor so se pridružili mladi igralci Žan Koprivnik, Petja Labović in Timon Šturbej, v Balet se po dveh letih vrača Catarina de Meneses, Opero pa je okrepila Rebeka Lokar.

Umetniško vodstvo vseh treh enot SNG Maribor ostaja enako, medtem ko na novega direktorja Festivala Borštnikovega srečanja še čakajo. Kot so pojasnili na ministrstvu za kulturo, si prizadevajo, da bi "v kar najkrajšem možnem času" imenovali vršilca dolžnosti direktorja. "Trenutno potekajo intenzivni pogovori, da bi čim prej našli optimalno rešitev. V. d. direktorja bo poskrbel za kakovostno izvedbo letošnjega festivala, v tem času pa bo ministrstvo objavilo razpis za direktorja," so povedali na ministrstvu.

Dramo SNG Maribor še vedno vodi Diana Koloini, po besedah katere se bodo tudi v novi sezoni "spraševali o biti ali ne biti". Tako bodo začeli z uprizoritvijo Hamleta v režiji Gaborja Tompe, nadaljevali pa z družbenokritično komedijo Bog masakra Yasmine Reza, ki jo bo režiral Philippe Calvario. S črno komedijo Samomorilec Nikolaja Erdmana v režiji Ivane Djilas se bodo dotaknili problematike brezposelnosti, s praizvedbo gledališke "pesnitve" Vinka Möderndorferja Fant, dekle in sivolasi gospod, ki jo bo režirala Mateja Kokol, pa problema iluzije dramskega gledališča.

Večkrat nagrajeni režiser Jernej Lorenci bo svojo strast do antičnih grških tekstov zastavil v intenzivnem dialogu s Platonovim Simpozijem, ki velja za enega prvih resnejših poskusov spoznavanja resnične narave ljubezni. Eduard Miler pa bo ob koncu gledališke sezone 2017/2018 postavil na oder ljudsko igro Kazimir in Karolina Ödöna von Horvatha.

Opera, ki jo vodi Simon Krečič, sezono odpira z novo uprizoritvijo Puccinijeve La boheme, prva operna premiera v letu 2018 pa bo Verdijeva Moč usode. Po več kot 40-letnem premoru se na mariborski operni oder vrača Bellinijeva opera Mesečnica, ki jo bo režiral mednarodno priznani operni interpret Hugo de Ana. Za vse ljubitelje muzikalov pa bodo ob koncu sezone pripravili prvo slovensko uprizoritev muzikala Les Miserables (Nesrečniki), ki bo na mariborskem odru zaživel v postavitvi uveljavljenega češkega režiserja Stanislava Moše.

V Simfoničnem ciklu bo ob Simfoničnem orkestru SNG Maribor nastopilo tudi nekaj mednarodno uveljavljenih slovenskih solistov in virtuozov, med drugim pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak, violončelist Jaka Stadler in flavtist Martin Belič.

Balet SNG Maribor poleg nove postavitve klasičnega baleta La sylphide (Silfida) iz zakladnice danske baletne tradicije napoveduje še slogovno raznolik večer sodobnih koreografij z naslovom Leva desna, leva desna, na katerem se bodo slovenskemu občinstvu prvič predstavile kreacije Maestro Gaja Žmavca, Hill Harper's Dream umetniškega direktorja mariborskega Baleta Edwarda Cluga ter Left Right Left Right Alexandra Ekmana.

Med drugim bo na sporedu še Gala baletni večer z Antonom Bogovom in mednarodno priznanimi gostujočimi solisti ter koreografska retrospektiva Valentine Turcu ob 25-letnici njenega ustvarjanja.

Potem ko je SNG Maribor lani začel tesneje sodelovati s Hrvaškim narodnim gledališčem (HNK) iz Zagreba, so se letos tesneje povezali še s Teatrom Verdi iz Trsta. Začeli bodo decembra z gostovanjem baleta Giselle v Trstu, februarja bo sledilo gostovanje tržaškega simfoničnega orkestra v Mariboru in gostovanje mariborskega opernega zbora na koncertu s tržaškim orkestrom v Trstu. Krona sodelovanja bo koprodukcija veristične opere Umberta Giordana Andrea Chenier leta 2019.

Izgubo iz poslovanja SNG Maribor, ki je lani pridelalo izgubo v višini 157.000 evrov, iz preteklih let pa ostaja še primanjkljaj v višini 405.000 evrov, bodo, kot kaže, kmalu pokrili. "Finančna sanacija poteka tako, kot smo jo začrtali. Dobili smo soglasje ministrstev za kulturo in za finance za najem kredita, zdaj pa čakamo na banke, da vidimo, katera bo dala najugodnejše pogoje. V mesecu juniju bomo tako poravnali naše dolgove iz preteklosti," je pojasnil Rošker, ki mu avgusta 2018 poteče tretji direktorski mandat.

Ministrstvo za kulturo je danes objavilo razpis za zasedbo tega položaja v prihodnjih štirih letih. Rošker pravi, da se bo "z veseljem" znova prijavil na razpis, če bo le imel še naprej podporo umetniškega vodstva gledališča.