STA, 30. 1. 2014

Nova Gorica bo letos v znamenju plesa

Mestna občina Nova Gorica bo letos poseben poudarek namenila plesu. Preko celega leta se bodo vrstile plesne predstave, junija bodo pripravili v sodelovanju s Plesno zvezo Slovenija vsa plesna državna prvenstva, konec leta pa skupno predstavo vseh plesalcev in plesnih zvrsti na Goriškem. Precejšnja pozornost bo namenjena tudi izobraževanju.
:
:

Rdeči čeveljčki / Foto Nada Žgank, Arhiv Gibanica

"Pomembno je predvsem, da se vsi skupaj zavemo, kakšen plesni potencial obstaja na Goriškem in da publiki predstavimo nekatere plesne ustvarjalce, ki doslej še niso prišli v ospredje oziroma nismo niti vedeli za njihovo ustvarjanje. Pričakujemo niz dobrih plesnih predstav in tudi razprav na temo plesa z namenom izboljšanja položaja plesalcev," je na današnji novinarski konferenci povedala Miroslava Križnič, koordinatorka leta, posvečenega plesu, na mestni občini Nova Gorica.

Na Goriškem delujejo številni plesni ustvarjalci vseh generacij in zvrsti plesov, ki jih bodo tako ali drugače vključili v bogato plesno dogajanje. Vključili so se tudi plesni ustvarjalci in društva iz sosednjih občin ki bodo skupno pripravili dogajanje v prav vseh mesecih leta. Program je novogoriška občina oblikovala v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Območno izpostavo Nova Gorica, ki tudi sicer namenja veliko pozornosti razvoju plesne umetnosti na Goriškem.

Po besedah Križničeve se lahko v program vključijo tudi druga plesna društva in institucije z dobrimi idejami, saj "bi bilo škoda zavreči dobro idejo". Večina predstav bo za obiskovalce brezplačnih.

Še posebej pa so na Goriškem veseli odločitve Plesne zveze Slovenije, da bo letošnja državna prvenstva na vseh področjih plesa pripravila v juniju v Novi Gorici.

Maja Bratec Jerman iz JSKD Nova Gorica je predstavila tudi nekatere novosti, ki jih bodo letos dodali že utečenim in tradicionalnim plesnim prireditvam na Goriškem. Tako bi v letu Plesnih doživetij radi spodbudili skladatelje, da bi ob letošnji obletnici rojstva pesnika Srečka Kosovela ustvarjali glasbo na njegove pesmi, plesalci in koreografi pa to uporabili v samostojnih predstavah. V decembru pripravljajo tudi skupno plesno predstavo vseh plesalcev na Goriškem.

Plesna doživetja se začenjajo s predstavo Rdeči čeveljčki, ki so jo na oder postavili pred dobrimi tremi leti v Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava in v kateri se predstavijo invalidne osebe. Katja Bucik bo kot avtorica tega projekta v aprilu vodila tudi dve plesni delavnici, ki ju novogoriška občina namenja osebam s posebnimi potrebami.

Plesno pa bo obarvana tudi slovesnost ob letošnjem kulturnem prazniku, na kateri bodo obiskovalcem predstavili plesno predstavo Soba z razgledom.

Povezani dogodki