STA, 17. 9. 2013

Sonokalipsa - predstava o človeških odnosih v času apokalipse

V Hribarjevi dvorani Ljubljanskega gradu bo danes ob 19. uri premiera nove predstave sonorične umetnice Hanne Preuss z naslovom Sonokalipsa - preživeli. "Predstava se ukvarja z izzivi človeških odnosov v času apokalipse. V času, ki ga živimo zdaj. Je poskus oblikovanja nove skupnosti, novega načina sobivanja," so zapisali producenti.
:
:


Včasih se zdi, da živimo v postapokaliptičnem svetu, kjer je možna samo še komunikacija s samim seboj, z neskončnim številom izmišljenih identitet. Toda zdi se, da vse te virtualne variacije lastnega jaza obstajajo predvsem zato, da z njimi prekrijemo lastno negotovost ob želji, da bi bili razumljeni in sprejeti. S samopodobami se ukvarjamo do obsedenosti. Je tu sploh še prostor za Drugega, se sprašujejo producenti predstave iz zavoda Hanna's atelje sonoričnih umetnosti in Centra sonoričnih umetnosti Vodnikova domačija.

Na odru Hribarjeve dvorane bo po napovedih nastal nov skupni jezik, jezik poezije, igre, zvoka in svetlobe: "Jezik, ki ne provocira konflikta, ne izziva vojne, ne povzroča razdora, ne želi izvajati moči nad drugim. Jezik, ki ga lahko razume vsak. Jezik umetnosti. Oblikuje se gibljivi zvočni svet, sozvočje čustvenih pokrajin posameznikov."

Predstava Sonokalipsa - preživeli po ideji, v kompoziciji in režiji Preussove, nadaljuje sporočilo prve predstave iz njenega triptiha, drame Sonokalipsa - dotik. Nastopajoči - Nataša Burger, Antonella Bukovaz, Guillaume Cailleau, Domen Bertoncelj, Jordi Casanovas in Akane Jamaguči - izhajajo iz različnih držav, tradicij in kultur, pa tudi iz različnih umetniških svetov.

Za oblikovanje videa in scene je poskrbel Luka Umek, besedila je prispevala Hanna A. W. Slak, zvočni inženiring Felix Andriessens, zvočne učinke pa Jan Slak. Kostume je zasnovala Tjaša Celestina, za oblikovanje luči pa je poskrbel Janko Oven.

Ponovitve predstave bodo na Ljubljanskem gradu 18., 20. in 21. septembra.