STA, SLG Celje, 27. 9. 2016

SLG Celje s premiero za otroke Jakec in breskev velikanka

Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje bo v petek premierno uprizorilo predstavo za otroke Jakec in breskev velikanka Roalda Dahla in Davida Wooda. Režiral bo Matjaž Latin. Upravnica gledališča Tina Kosi je besedilo označila za izjemno zabavno, groteskno in strašljivo, kar naj bi bilo otrokom všeč.
:
:
Foto: Uroš Hočevar, SLG Celje
Foto: Uroš Hočevar, SLG Celje
Foto: Uroš Hočevar, SLG Celje

Dahlov svet je po besedah Tine Kosi poln domišljije, vedno malce krut, vendar nikoli brez humorja. Dahlov humor je vznemirljiva mešanica grotesknega in komičnega. Za večino njegovega pisanja je značilen mračen in neusmiljen pogled na svet, ki ga spretno prepleta s humorjem. Pogosto bralcu približa situacije, v katerih ljudje niso to, kar se zdijo.

Dahlova knjiga za otroke Jakec in breskev velikanka je fantazijski roman. Mali Jakec je sirota in živi z zlobnima tetama Cvek in Cmok, ki ga izkoriščata. Nekega dne sreča starca, ki mu podari magične krokodilje jezike s posebno močjo. Jakcu se čarobno darilo po nesreči razsuje po tleh v bližini stare breskve. Naslednje jutro tam zraste breskev velikanka, velikanske pa so tudi vse žuželke ob njej. Skupaj se odpravijo na avanturo, ki jim spremeni življenje.

Jakec in breskev velikanka je zgodba o prijateljstvu in pogumu, ovita v domišljijski svet, kjer oživijo tako rastline kot živali. Jakcu pomagajo, da se znebi zlobnih tet in najde prave prijatelje.

V predstavi igrajo Petja Labović, Renato Jenček, Tarek Rashid, Tanja Potočnik, Jagoda, Damjan M. Trbovc, Rastko Krošl, David Čeh, Igor Žužek in Igor Sancin. Predstavo so ustvarili še prevajalec Milan Dekleva, dramaturginja Tatjana Doma, scenografinja Mateja Kapun, kostumografinja Mira Strnad, avtor glasbe in korepetitor Sebastijan Duh, koreografinja Nina Fajdiga, avtor videa FI produkcija in lektor Jože Volk.

Povezani dogodki