STA, SLG Celje, 8. 10. 2016

Večerova nagrada igralki Lizi Mariji Grašič

Večerovo nagrado za igralske dosežke v sezoni 2015/16 za vloge Rose Bernd v uprizoritvi Rose Bernd, Henriete v uprizoritvi Učene ženske po motivih Molièrovih Učenih žensk in Dekleta v Nostalgični komediji prejme Liza Marija Grašič.
:
:

Liza Marija Grašič / Foto: Uroš Hočevar, Arhiv SLG Celje

Iz utemeljitve

Povsem upravičeno bi lahko naštevali: prepričljiva, sijajna, sugestivna, subtilna, imenitna. A ne bomo govorili s temi presežnimi besedami, brez katerih sicer težko opišemo igralkin prispevek h gledališki igri. V Hauptmannovi drami Rose Bernd v režiji Mateje Koležnik je Liza Marija Grašič razgradila vlogo do te mere, da je Rose vidna in otipljiva kemična vez med igralko in likom, da je fiktivna inscenacija prepričljiva (samo)predstava. Igralkina interpretacija je nekaj posebnega: v igri Lize Marije Grašič ni ničesar skrajnega, temveč vsa njena igralska kreacija ponazarja in opredeljuje samo trenutek, tisti iskreni trenutek, v katerem igralka je. Njena igra ne napoveduje, ne razlaga, še manj opredeljuje. Igralka je to, kar v resnici je – človek, ki obvladuje samega sebe. Od znotraj in od zunaj. Rose Bernd je Liza Marija Grašič.

V Molièrovih Učenih ženskah – igro je režiral in adaptiral Jernej Lorenci – Liza Marija Grašič igra povsem drugačno vlogo. Njena Henrieta se spremeni v kaprico in »anemično umetniško muzo«, ki se kaotičnemu svetu upre s svojim golim telesom in skuša realnost tega sveta iztiriti, sneti s tečajev, a ne s konkretnim dejanjem, marveč z nihilističnim uporništvom. Liza Marija Grašič je v vlogi Henriete pristna in interpretativno nazorna.

Čeprav je vloga Dekleta v Möderndorferjevi Nostalgični komediji v režiji Borisa Kobala povsem drugačna od že omenjenih vlog, je Liza Marija Grašič tudi v tej potrdila svojo igralsko moč. Tu ni ujetnica ljubezni in kaotičnosti, pozornost posveča drugim, ne želi preseči same sebe. Njeno Dekle je običajna figura tega sveta, njena vloga je povezovati prizore in like. Na osnovi te simbioze se kreacija Lize Marije Grašič gledalcu močno vtisne v spomin.

Ko je žirija preučila in soočila igralkine talente, odločitev za igralko sezone 2015/16 in dobitnico Večerove nagrade ni bila težka.

***

Večerovo nagrado podeljuje žirija v sestavi Ivanka Mežan in Alja Predan (članici) ter Zdenko Kodrič (predsednik).

Liza Marija Grašič se je rodila leta 1989 v Ljubljani. Leta 2013 je diplomirala na Akademiji za gledališče, radio film in televizijo. Od leta 2013 je članica ansambla SLG Celje. Lani je nagrado prejel igralec Vojko Belšak.

Večerova nagrada, Liza Marija Grašič

Povezani dogodki