STA, SLG Celje, 30. 5. 2017

Nova sezona v celjskem gledališču prinaša zelo raznolike predstave

V Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje v sezoni 2017/18 napovedujejo šest premier. Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedala upravnica gledališča Tina Kosi, bo nova sezona ponudila raznolike predstave, od drame preko komedije do predstave za otroke. Sezono bo septembra uvedla prva slovenska uprizoritev drame Ljubi moj.

SLG Celje / Foto: Lili Pušnik, STA

Drama irske avtorice Elaine Murphy Ljubi moj, ki jo bo režiral Andrej Jus, govori o ljubezni in smrti, osamljenosti, zapuščenosti, staranju, težavnem in nezaželenem materinstvu treh žensk iste družine.

V koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj bodo v SLG Celje septembra krstno uprizorili še dramo Pesmi živih mrtvecev avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča. Drama prinaša jedko in sarkastično, a žal tudi zelo natančno podobo današnjega sveta. Gledalci bodo priča sestanku strokovno-politične komisije, ki se je zbrala, da bi preučila nenavaden, že kar absurden incident.

Celjski gledališčniki za september pripravljajo tudi prvo slovensko uprizoritev priljubljenega mladinskega dela Astrid Lindgren Erazem in potepuh. Predstavo bo režirala Ajda Valcl.

Decembra bodo celjski gledališčniki prvič v Sloveniji uprizorili song komedijo Kristofa Magnussona Moški brlog, ki jo bo režiral Sandy Lopičić. Komedija se poigrava s številnimi moško-ženskimi stereotipi in razkrije humoren pogled na odnose med moškimi in ženskami, tokrat z moške perspektive.

Črno komedijo Mučenik enega najbolj razvpitih nemških avtorjev Mariusa von Mayenburga, ki jo bo režiral Boris Kobal, bodo celjski gledališčniki premierno v Sloveniji izvedli februarja prihodnje leto.

Ob koncu sezone bodo maja v SLG Celje krstno na gledališkem odru uprizorili dramo Aleksandra Sergejeviča Puškina Jevgenij Onjegin v režiji Yulie Roschina. Jevgenij Onjegin je klasično delo ruske književnosti, pesnitev ima za osnovo epsko podlago, ki se ji pridržujejo lirske sestavine, pa tudi ironija in satira.

Kot je povedala Kosijeva, so celjski gledališčniki v iztekajoči sezoni odigrali največ predstav v zgodovini celjskega gledališča, kar 253. "Ti rezultati nam dajejo še dodatno veselje in voljo za nove projekte," je dodala Kosijeva.

V novi sezoni pa bo SLG Celje za najmlajše občinstvo ponovno pripravil Abonmajček, v sklopu katerega bodo gostili igrane in lutkovne predstave za najmlajše: Jakec in breskev velikanka v izvedbi SLG Celje, Živalske novice v koprodukciji Gledališča Koper in SNG Nova Gorica, Janko in Metka Lutkovnega gledališča Maribor, Bi se gnetli na tej metli Lutkovnega gledališča Ljubljana in Loli, Boli in svet, poln čudes Gledališča Koper.

V sezoni 2017/18 bo SLG Celje vsem abonentom podaril koncert fada in tanga v izvedbi Mascara Quarteta ter predstavo po izbiri.

SLG Celje je sicer že razpisalo natečaj za izvirno slovensko komedijo, avtorji pa morajo besedila poslati do konca septembra. Nagrado v višini 6000 evrov bruto bodo podelili na Dnevih komedije 2018.

Kot so še sporočili iz SLG Celje, je bila pretekla sezona ena najuspešnejših sezon. Prejeli so kar šest nagrad, med njimi tudi najprestižnejše gledališke nagrade: zlato piko za uprizoritev Sneguljčica, Liza Marija Grašič Borštnikovo nagrado za mlado igralko za vlogi Rose Bernd v uprizoritvi Rose Bernd in Henriete v uprizoritvi Učene ženske po motivih Molièrovih Učenih žensk, Pia Zemljič Borštnikovo nagrado za igro za vlogi Filaminte v uprizoritvi Učene ženske po motivih Molièrovih Učenih žensk in Gospe Flamm v uprizoritvi Rose Bernd, avtorski projekt Učene ženske po motivih Molièrovih Učenih žensk v režiji Jerneja Lorencija veliko nagrado Festivala Borštnikovo srečanje za najboljšo uprizoritev, uprizoritev Rose Bernd v režiji Mateje Koležnik nagrado Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije za najboljšo uprizoritev sezone 2015/16, Igor Vuk Torbica pa je postal žlahtni režiser Dnevov komedije 2017 za režijo komedije Branislava Nušića Žalujoča družina v koprodukciji SLG Celje in PG Kranj.

Pred koncem sezone 2016/17 čaka SLG Celje še obisk festivala Sterijevo pozorje z Žalujočo družino, s to predstavo bodo gostovali tudi na Gledališkem maratonu v Somborju, na Dnevih satire v Satiričnem gledališču Kerempuh v Zagrebu in na Festivalu Grad teatar v Budvi, Rose Bernd bodo igrali v Umagu na festivalu Zlati lev in v Solunu na Prvem mednarodnem festivalu Severne Grčije, Jakca in breskev velikanko pa v Šibeniku na mednarodnem otroškem festivalu. Leta 2016 so odigrali največ predstav kot kadarkoli prej v zgodovini gledališča, kar 253.