FBS, 7. 10. 2019

Sklopa Mlado in Študentsko gledališče letos nadgrajujemo

Lani uvedena nova programska sklopa Mlado in Študentsko gledališče letos nadgrajujemo še z mednarodno konferenco o razvoju novih občinstev Prečiti meje.
:
:

Konferenca Prečiti meje bo potekala med 14. in 16. oktobrom, svojo udeležbo je potrdilo več kot 30 udeležencev iz Slovenije in tujine. Namenjena je spodbujanju dejavnosti za razvoj občinstev v gledališčih iz držav članic SEP; natančneje - programskega načrtovanja, trženja, prodaje, raziskave občinstev. Cilj dejavnosti je povečanje obiska, strategije pa se usmerjajo v trajnostno vključevanje obiskovalcev in sodobno sporazumevanje v okvirih umetniških in spremljevalnih gledaliških vsebin. Gostili bomo številne mednarodno uveljavljene strokovnjake, med njimi Luisello Carnelli (Fondazione Fitzcarraldo, IT), Gerda Taubeja (Center Berlin, DE), Tonija Attarda (Culture Venture, MT) in Jonathana Goodacrea (The Audience Agency, GB), konferenca se zaključuje z delavnico načrtovanja dejavnosti za razvoj novih občinstev.  V torek, 15. oktobra 2019, bo v okviru dogodka Arhitektura odnosov predstavljenih nekaj primerov dobrih praks od festivalov in repertoarnih gledališč preko agencij in strokovnih centrov do mednarodnih projektov, med njimi pet projektov s področja kulturno-umetnostne vzgoje. Konferenčni program bo zagotovil še izmenjavo izkušenj, refleksijo in mreženje, tudi skozi obiskovanje festivalskih dogodkov.

Sočasno, prav tako med 14. in 16. oktobrom, bo v SNG Maribor potekalo tudiu sposabljanje za strokovne delavce in koordinatorje kulturno umetnostne vzgoje v VIZ in kulturnih ustanovah Mlado gledališče. Program vključuje ogled raznovrstnih slovenskih in tujih predstav za mlade, dodali smo pogovore z ustvarjalci, strokovni posvet o sodobnih uprizoritvenih praksah za mlade, ki ga bo vodil Boštjan Narat, predstavitev mednarodnih in slovenskih dobrih praks, vodeni ogled razstave o slovenski scenografiji Prostor v prostoru, glasbeni koncert zasedbe Grad gori! ter inovativne delavnice. Med njimi omenimo delavnico Kamera na odru, o ustvarjalni uporabi multimedijskih sredstev na gledališkem odru, namenjena je mladim ustvarjalcem, ter delavnico 1—2's kot demonstracijo poustvarjalnega vstopanja na področje plesne umetnosti. Usposabljanje Mlado gledališče s kombinacijo teh dogodkov predstavlja platformo za križanje stališč, potreb in vprašanj, ki se porajajo na preseku kakovostne kulture in umetnosti ter sodobne vzgoje in izobraževanja.

Med 17. in 20. oktobrom se bo odvijal sklop Študentsko gledališče, ki bo predstavil gledališke produkcije Akademije za igro Gledališkega inštituta GITIS iz Moskve, Akademije za dramsko umetnost iz Zagreba in Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Ob predstavah bo potekal še komunikativen gledališki eksperiment Beli zajec, rdeči zajec s tremi izvedbami, zaključil se bo mednarodni projekt Minutna drama, prvič bo na festivalu zasnovan blog, ki ga bodo samostojno urejali in oblikovali študenti UL AGRFT, za študente in mlade profesionalce pa bo organiziranih kar pet seminarjev - Boris Ostan, profesor igre na UL AGRFT, bo izvedel usposabljanje Z nevtralno masko k univerzalnosti, Ekaterina G. Nikolajeva iz Ruskega gledališkega inštitut GITIS, Moskva (RU) pripravlja delavnico Osnovni igralski trening po sistemu Stanislavskega, Ozren Prohić in Tomislav Pavković iz Akademije dramskih umetnosti Zagreb (HR) pa praktični seminar Notranji gestus. Študenti se bodo udeležili tudi delavnice mednarodno uveljavljene britanske gledališke skupine Gecko. Praktični seminar Smeh? pa bo izvedla italijanska skupina Sotterraneo, ki na festivalu gostuje z nagrajeno predstavo Preobremenitev (Premio Ubu 2018). 

Slavnostna otvoritev bo v petek, 18. oktobra, z odprtjem fotografske razstave Portreti Primoža Korošca v razstavišču Vetrinjski, sledi vodeni ogled mariborske postavitve razstave Prostor v prostoru: Razstava o scenografiji na Slovenskem do leta 1991 (SLOGI) v Studiu UGM. Ob 20. uri v Veliki dvorani SNG Maribor sledi otvoritvena predstava Poroka (Gecko, Velika Britanija), ki na festivalu gostuje s podporo British Council. Prva predstava v tekmovalnem delu sporeda bo v soboto, 19. oktobra, festival pa se bo sklenil v nedeljo, 27. oktobra s podelitvijo nagrad. 

FBS