STA, 13. 4. 2019

Simpatizerji robnih urbanih žanrov vabljeni na Sindikat odklonskih entitet

S sodobno glasbeno-cirkuško, improvizirano predstavo NOise cirkus kolektiva Mismo Nismo se drevi v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana začenja 2. izdaja festivala Sindikat odklonskih entitet. "Premišljeno strukturiran mehanizem za perpetuirano izkoriščanje shiranih, asteničnih pripadnikov robnih urbanih žanrov" bo v pogonu do 18. aprila.
:
:

Sindikat odklonskih entitet bo letos potekal v Stari mestni elektrarni, na Metelkovi in na drugih prizoriščih. Številni slovenski in tuji nastopajoči bodo v šestih dneh izvedli devet predstav s prvinami nove komedije, stand-upa, performativnega humorja, ironije, satire in družbenega komentarja, napovedujejo organizatorji.

Danes popoldne bo v sklopu festivala potekala delavnica gledališke maske s Tino Prpar, naslovljena Flojdranje s Tinko Pobalinko, večerno dogajanje in sam festival pa bo uvedel kolektiv Mismo Nismo s predstavo NOise cirkus. Njeni ustvarjalci so lastnosti in filozofijo noise glasbe prevedli "v odrski in cirkuški jezik z raziskovanjem človeške izkušnje, umeščene v prostor zavrženih predmetov ali smeti".

Posebno mesto bo v programu dobila slovenska adaptacija predstave avtorice Marijs Boulogne Večna medikacija, ki jo v sodelovanju z avtorico izvirnika podpisuje Simona Semenič. Predstava je v produkciji Društva Mesto žensk nastala leta 2006, v torek pa bo priložnostno obujena za festival. V njej igrata Barbara Krajnc Avdić in Jelena Rusjan.

Na sporedu bodo tudi stand-up predstava priljubljene britanske komičarke in avtorice pakistanskega porekla Shazie Mirza, ki bo postregla s svojim Delom v nastajanju, improvizirani performans Moja narava, v katerem Sophia Rodríguez improvizira in pleše z velikansko pleteno skulpturo vulve Swelf, ki jo izdelala Marijs Boulogne, kabartet v produkciji Anje Bezlove, naslovljen Futraj moj ego ter predstava Zale Ane Štiglic in Zorana Petroviča z naslovom Viktorija 2.0.

V Mini teatru bo v sklopu festivala na sporedu namizni muzikal po motivih risoromana Prepovedani sad avtorice Liv Strömquist in v režiji Primoža Ekarta Živela vulva!, v Gledališču Glej bo Rok Kravanja izvedel solo performans *arija *omagaj, ki je bil zasnovan v laboratoriju Vie Negative za uprizarjanje - VN Lab, umanjkala ne bo niti tehnoburleska Tatovi podob.

Sindikat odklonskih entitet bo popestrilo več delavnic in dva razstavna dogodka - poleg že omenjene instalacije Swelf še razstava Marijs Boulogne in Lize Blauv Verlooy. Letošnjo edicijo bo v četrtek sklenil sindikalni žur pod taktirko metelkovske staroste Abstract Truth v Klubu Gromka.

Prireditelj platforme zavod Emanat se od ustanovitve leta 2007 ukvarja s promocijo sodobnega plesa in sodobnih uprizoritvenih praks. Poleg različnih odrskih, večmedijskih, glasbenih, izobraževalnih in založniških aktivnosti že več let sistematično razvija tudi žanr nove burleske in kabareta, tako z organizacijo kakovostnih delavnic z mednarodno uveljavljenimi imeni burleske in kabareta za domače ustvarjalce kot tudi z večletnim razvojem lastne odrske produkcije v okviru cikla tehnoburleske Tatovi podob, še piše v sporočilu za javnost.

"Sanjajte z nami, prekršite normo, prepustite se deviantnemu in nevarnemu, zapeljivemu in provokativnemu Sindikatu in vaše sanje ne bodo nikdar več suhoparne, vaša življenja nikoli več brez smisla in draži," vabijo organizatorji.

Sindikat odklonskih entitet, Stara mestna elektrarna

Povezani dogodki

Mini teater, STA, 26. 9. 2014
Vračanje Pascala Ramberta
STA, 18. 6. 2017
Umrl igralec Gašper Tič