Simpatizerji robnih urbanih žanrov vabljeni na Sindikat odklonskih entitet

Avtor: STA

S sodobno glasbeno-cirkuško, improvizirano predstavo NOise cirkus kolektiva Mismo Nismo se drevi v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana začenja 2. izdaja festivala Sindikat odklonskih entitet. "Premišljeno strukturiran mehanizem za perpetuirano izkoriščanje shiranih, asteničnih pripadnikov robnih urbanih žanrov" bo v pogonu do 18. aprila.


Sindikat odklonskih entitet bo letos potekal v Stari mestni elektrarni, na Metelkovi in na drugih prizoriščih. Številni slovenski in tuji nastopajoči bodo v šestih dneh izvedli devet predstav s prvinami nove komedije, stand-upa, performativnega humorja, ironije, satire in družbenega komentarja, napovedujejo organizatorji.

Danes popoldne bo v sklopu festivala potekala delavnica gledališke maske s Tino Prpar, naslovljena Flojdranje s Tinko Pobalinko, večerno dogajanje in sam festival pa bo uvedel kolektiv Mismo Nismo s predstavo NOise cirkus. Njeni ustvarjalci so lastnosti in filozofijo noise glasbe prevedli "v odrski in cirkuški jezik z raziskovanjem človeške izkušnje, umeščene v prostor zavrženih predmetov ali smeti".

Posebno mesto bo v programu dobila slovenska adaptacija predstave avtorice Marijs Boulogne Večna medikacija, ki jo v sodelovanju z avtorico izvirnika podpisuje Simona Semenič. Predstava je v produkciji Društva Mesto žensk nastala leta 2006, v torek pa bo priložnostno obujena za festival. V njej igrata Barbara Krajnc Avdić in Jelena Rusjan.

Na sporedu bodo tudi stand-up predstava priljubljene britanske komičarke in avtorice pakistanskega porekla Shazie Mirza, ki bo postregla s svojim Delom v nastajanju, improvizirani performans Moja narava, v katerem Sophia Rodríguez improvizira in pleše z velikansko pleteno skulpturo vulve Swelf, ki jo izdelala Marijs Boulogne, kabartet v produkciji Anje Bezlove, naslovljen Futraj moj ego ter predstava Zale Ane Štiglic in Zorana Petroviča z naslovom Viktorija 2.0.

V Mini teatru bo v sklopu festivala na sporedu namizni muzikal po motivih risoromana Prepovedani sad avtorice Liv Strömquist in v režiji Primoža Ekarta Živela vulva!, v Gledališču Glej bo Rok Kravanja izvedel solo performans *arija *omagaj, ki je bil zasnovan v laboratoriju Vie Negative za uprizarjanje - VN Lab, umanjkala ne bo niti tehnoburleska Tatovi podob.

Sindikat odklonskih entitet bo popestrilo več delavnic in dva razstavna dogodka - poleg že omenjene instalacije Swelf še razstava Marijs Boulogne in Lize Blauv Verlooy. Letošnjo edicijo bo v četrtek sklenil sindikalni žur pod taktirko metelkovske staroste Abstract Truth v Klubu Gromka.

Prireditelj platforme zavod Emanat se od ustanovitve leta 2007 ukvarja s promocijo sodobnega plesa in sodobnih uprizoritvenih praks. Poleg različnih odrskih, večmedijskih, glasbenih, izobraževalnih in založniških aktivnosti že več let sistematično razvija tudi žanr nove burleske in kabareta, tako z organizacijo kakovostnih delavnic z mednarodno uveljavljenimi imeni burleske in kabareta za domače ustvarjalce kot tudi z večletnim razvojem lastne odrske produkcije v okviru cikla tehnoburleske Tatovi podob, še piše v sporočilu za javnost.

"Sanjajte z nami, prekršite normo, prepustite se deviantnemu in nevarnemu, zapeljivemu in provokativnemu Sindikatu in vaše sanje ne bodo nikdar več suhoparne, vaša življenja nikoli več brez smisla in draži," vabijo organizatorji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/simpatizerji-robnih-urbanih-zanrov-vabljeni-na-sindikat-odklonskih-entitet