STA, 26. 9. 2021

Š.I.K. s plesno predstavo Kam si raztresla sekunde?

Plesna skupina Š.I.K., ki deluje pod okriljem Plesne izbe Maribor, vabi v Lutkovno gledališče Maribor na ogled premierne uprizoritve predstave Kam si raztresla sekunde?. Koreografija, idejna zasnova in izvedba so delo Vanje Kolanovič, Jashe Robnik, Anje in Nadje Spasovski, Vite Trantura in Nike Zidar.
:
:

Foto: Arhiv Plesna izba Maribor

Š.I.K. je študijski kolektiv, ki so ga po nekaj letih ponovno vzpostavili v Plesni izbi Maribor. K sodelovanju so povabili "najbolj nadarjene, ambiciozne, radovedne, plesa in raziskovanja željne" plesalke in plesalce Plesne izbe Maribor, ki tako v okviru rednih plesnih treningov sodelujejo s pedagoginjami April Veselko, Monjo Lorenčič in Majo Lamovšek, pa tudi z gostujočimi pedagogi.

Med cilji tega projekta so spodbujanje kreativnosti, nadgrajevanje plesnih tehnik, povezovanje plesnih stilov ter "grajenje in povezovanje mariborske plesne scene".

Članice kolektiva Š.I.K so doslej uprizorile tri predstave različnih koreografov, tokrat pa gre za povsem njihovo predstavo.

Plesna uprizoritev Kam si raztresla sekunde?, ki je nastala s podporo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Mestne občine Maribor, govori o neizprosnosti, relativnosti in brezmejnosti časa.

"Kazalci na uri se zmeraj vrtijo z isto hitrostjo, jaz pa minevam hitreje od tebe. Me lahko ustaviš? Ne morem ti pobegniti, ne morem te ujeti. Si sedanjost, ki se giblje po meji brez debeline, katero z ene strani načenja preteklost, z druge pa jo razkraja prihodnost. A kje smo potem me? Kje so naše sekunde? Ujete v trenutek. Neusmiljeno ukleščene med preteklostjo in prihodnostjo. Poskušamo zbežati, a so noge pretežke. Obtežene s skrbmi sedanjosti, a navdihnjene z obljubo, da bomo nekoč lahko ujele trenutke, ki nam venomer polzijo med prsti. In kje bomo do takrat? Iskale bomo sekunde, ki smo jih raztresle med potjo," se glasi njihov opis vsebine predstave.

Š.I.K., Kam si raztresla sekunde?, Plesna izba Maribor