STA, 28. 5. 2010

Ptujsko gledališče v prihodnji sezoni s šestimi premierami

Mestno gledališče Ptuj bo v naslednji sezoni pripravilo šest premier, v katerih bodo znova stavili na uveljavljena igralska in režiserska imena. Po besedah direktorja gledališča Petra Srpčiča so zadovoljni tudi z iztekajočo se sezono, ki je vrhunec dosegla z Žabami, zaključila pa se bo s premiero Kuhinje po meri v režiji Igorja Samoborja.
:
:

 

"Sezona, ki je pred nami, bo resnično bogata, saj bomo na oder postavili kar pet premier. Po več kot desetih letih bomo obudili uspešno predstavo po delu Paula Maara Oj, čudežni napoj, ki jo bom režiral sam," je povedal direktor Mestnega gledališča Ptuj Srpčič. "Ob koncu leta bomo odrske luči prižgali še ob bienalnem festivalu monodrame," je Srpčič komentiral dogajanje v prihodnji sezoni.

V ptujskem gledališču so prvi projekt, predstavo Gregorja Strniše Žabe, ki bo predstavljena tudi v okviru programa Evropske prestolnice kulture 2012, pripravili že letos, v prihajajoči sezoni pa bodo dodali še dva projekta.

Sebastijan Horvat se bo lotil Shakespearjevega Hamleta, s katerim bodo med drugim v sodelovanju z Mestnim gledališčem ljubljanskim počastili 50 let gledališkega delovanja Radka Poliča-Raca. Režiser Boris Kobal bo gledalce popeljal v obdobje Rimskega cesarstva, saj bodo v sodelovanju s Hrvaškim narodnim gledališčem iz Varaždina na oder postavili Plavtovo Aululario ali Komedijo o soncu. Omenjeni premieri bosta uprizorjeni na koncu sezone, in sicer maja oziroma junija.

Prvo premierno bodo v Mestnem gledališču Ptuj predstavili septembra. Predstavo po knjigi britanskega pisatelja norveškega rodu Roalda Dahla z naslovom Gravža bo režirala Ivana Djilas. Oktobra bo na sporedu že omenjena priredba dela Oj, čudežni napoj, prva premiera v naslednjem letu pa bo januarska predstava Picasso Jefferyja Haatcherja v režiji Mihe Alujeviča. Marca bodo uprizorili še dramo Harolda Pinterja Strežni jašek v režij Borisa Kobala.

Sicer na Ptuju že več kot desetletje gojijo tudi najbolj elementarno gledališko zvrst, kjer se igralec in gledalec srečata iz oči v oči. Letošnji bienalni festival monodrame bo po Srpčičevih besedah nadaljevanje zgodbe, ki je na njihov oder v preteklih letih povabila žlahtne umetnike slovenskega gledališča. Umetniško vodenje bienalnega festivala Monodrama Ptuj 2010 je prevzel Alen Jelen.