STA, 25. 5. 2021

Ob koncu zasedbe protestnikov ponovno odprli pariško gledališče Odeon

Francoski igralci, scenski tehniki in drugi člani gledališke umetnosti so v nedeljo končali več kot dvomesečno zasedbo znamenitega gledališča Odeon v Parizu. To je omogočilo njegovo ponovno odprtje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
:
:

Foto: Pixabay

Protestniki so ob odhodu ob zori odstranili transparente, ki so jih obesili po pročelju kulturne ustanove, razen enega s sporočilom Se vidimo kmalu.

"Ponovno odpiramo," je na spletni strani gledališča zapisal njegov vodja Stephane Braunschweig in dodal, da je "olajšanje in veliko veselje, da lahko končno proslavimo ponovno združitev umetnikov z občinstvom".

Odeon kot eno od šestih francoskih nacionalnih gledališč sodi med približno 100 prizorišč, ki so jih v zadnjih tednih zasedli različni kulturniki. Demonstranti s protesti že od začetka marca pozivajo vlado, naj sprosti omejitve, sprejete ob pandemiji novega koronavirusa, ter razširi poseben program pomoči za igralce, glasbenike, tehnično osebje in druge, ki so del umetnostne in zabavne industrije, poroča AFP.

Zaradi mirovanja gledališč, ki so bila zavoljo pandemije zaprta od oktobra, širša javnost protestne zasedbe ni zaznala do tega tedna, ko so kulturna prizorišča pripravili za ponovno odprtje.

Odeon, ki ga je leta 1782 ustanovila francoska krajica Marie-Antoinette, so nameravali odpreti z uprizoritvijo mojstrovine Tennesseeja Williamsa Steklena menažerija s filmsko zvezdo Isabelle Huppert v vlogi nekdanje južne lepotice Amande Wingfield, ki objokuje udobje svoje mladosti. Vendar pa so protesti onemogočili uprizoritve prvih petih predstav. Vodstvo je trdilo, da je prizorišče nedostopno, kar pa so protestniki zanikali.

"Želeli smo, da se predstave nadaljujejo skupaj z zasedbo, ki nam omogoča, da spregovorimo in obesimo transparente. Predstave ne želimo ustaviti," je v nedeljo povedal predstavnik sindikata CGT Denis Gravouil. Protesti so zajeli še dve veliki gledališči - gledališče Colline v vzhodnem Parizu in Narodno gledališče v Strasbourgu.

Francija ima sicer enega najbolj radodarnih sistemov podpore za samozaposlene v umetnosti in medijih, ki zagotavlja nadomestilo za brezposelnost tistim, ki lahko dokažejo, da so v zadnjih 12 mesecih delali vsaj 507 ur. Zaradi skoraj sedemmesečne zaprtosti prizorišč in omejene zmogljivosti tistih, ki se se ponovno odprla ta teden, se protestniki pritožujejo, da ne morejo nadoknaditi zahtevanega delovnega časa, še piše AFP.

Koronavirus, Odeon