Maska, 17. 1. 2011

Produkcija – raziskava

Zavod Maska je leta 2009 začel z umetniškimi raziskavami za ustvarjalce z različnih področij sodobne umetnosti, ki jih zanima poglobljeno in raziskovalno delo. Umetniška raziskava ima značilnosti izobraževalnega in diskurzivnega delovanja in v tem smislu je stičišče vseh Maskinih dejavnosti: izobraževanja (Seminar sodobnih scenskih umetnosti), založništva in produkcije.
:
:

Agregat: skica za raziskavo
Bistvo umetniške raziskave je poglabljanje problema, lahko je estetski, družbeni ali intimni. Format in način dela nista vnaprej določena, ampak sta rezultat samega procesa raziskovanja. Spodbujamo interdisciplinarno in platformično sodelovanje. To pomeni, da delamo z umetniki, ki ustvarjajo platformo za srečevanja, soočanja in skupno refleksijo raziskovalne teme. Morda kostumografi, filmarji, plesalci z videasti, režiserji s scenografi, lučni oblikovalci s slikarji, morda različni eksperti vsakdanjega življenja, pravniki, sociologi, filozofi ... neskončna kombinacija sodelovanja in prepletanj ...

Na Maski omogočamo odprt prostor za projekte, ki še niso povsem definirani. Dovolj je ideja, problem, volja, da sledite tistemu, kar vas žene, da se poglobite, raziskujete. Tudi zato, da bi lahko bili aktualni, ažurni, drzni in odprti. Da bi lahko imeli prostor za eksperiment, pravico do napake in pravico do poskusa nečesa, kar se morda šele bo pokazalo kot smiselno, produktivno in relevantno. Format javne predstavitve raziskave je odprt.

Do sedaj so bili naši raziskovalci: Urška Vohar z raziskavo Leotard (triko). Premierno je bila raziskava uprizorjena na festivalu Platforma v Mariboru, v Ljubljani pa 18. maja 2009. Urška Vohar je raziskavo razvijala v rezidenčnem centru  Atelier real v Lizboni na Portugalskem. Irena Tomažin in Hanna Preuss sta raziskavo Ptih! razvijali v letu 2009 na Japonskem. 15. in 16. maja sta v ateljeju GEKKEN (NPO GEKKEN) v Kjotu predstavili raziskavo, v Tokiu pa sta vodili delavnici za japonske umetnike. Obe raziskavi sta bili tudi del programa festivala Šoking gala šov. V letu 2010 so bili naši raziskovalci Trak 47. Andrej Hrvatin, Katja Hrvatin Jazbec in Gregor Kosi so v galeriji Pekmez v Mariboru gradili, gladili, razkrivali in vzpostavljali avdio-vizualno-besedno razstavo, ogrodje in okostje delovanje Traka 47.  V letu 2011 bodo naši raziskovalci mladi umetniki, ki se predstavljajo kot skupina Agregat. Objavljamo del razmisleka, zapiske in skico za raziskavo.


Ptih! / foto Tina Dobnik

ZAPISKI 1

Koliko vtisov prinesemo s seboj na vajo?
Koliko nam svet zunaj zidov teatra pomaga pri kreiranju našega lastnega sveta na odrskih deskah?
Prostor nosimo ves čas v sebi.
Uživam ob tem, ko gledam, kako ideja raste od začetka in se razvija po pravilih, ki mi niso popolnoma jasna.
Spoznavam, kako drugi gledajo na iste stvari.
Želim si, da je scenografija delo vseh.
Igralcem bi rad prostor razlagal skozi njih.
Zanimajo me različne metode in načini, kako se prostor gradi.
Zato me zanima prostor kot celota.
Kako se da izkušnja zunanjega prostora uporabiti v procesu dela.
Kajti prostori igre se začnejo veliko prej kot takrat, ko prestopimo prag teatra.

Zaenkrat me najbolj vznemirja vprašanje, kako sodelovati? Kako se znotraj ekipe omejiti in prilagoditi ter obenem biti samostojen ustvarjalec?
Kako funkcioniramo zunaj domače in poznane gledališke produkcije? Kaj pomeni zapustiti gledališko dvorano in oditi ven, v mesto, v park, v sonce in dež? V življenje. In tako prenesti gledališko ustvarjanje v negledališki prostor, intervenirati v vsakdanje življenje mimoidočih.

Govorili smo o naključju.
V smislu, kako lahko princip naključja usmerja proces.
Da naključje vodi dalje mojo misel in ustvarjanje.
Da bi lahko presenetil samega sebe, sam sebi postavil izziv, nalogo, ki jo moraš nekako rešiti, se nanjo odzvati in reagirati. Postaviti si poligon. Kot da si (sproti) gradim nekaj, s čimer potem komuniciram. Doseči na primer, da struktura začenja živeti svoje življenje, ki ga potem hočem nekako uloviti in usmerjati.
Seveda je vprašanje, kje se to naključje začne.
Govorili smo tudi o omejitvah.
Da bi si radi postavili omejitve in izbiro.
Da bi radi vzpostavili principe, po katerih delamo.
Ugotovili, kako vse se lahko naredi predstava. Na kakšne načine se je lahko lotiš.
Odkrili orodja. Našli različne metode, različne pristope.
Raziskali, kaj že obstaja, in predvsem, kaj nam ustreza. Kako nam ustreza delati? Kaj nam paše, kaj je nam zanimivo, kaj nas odpelje naprej. Iz česa lahko začnemo?

Nuša Komplet
Eva Nina Lampič
Dani Modrej

 

V januarju 2011 smo se v zanimivih prispevkih, ki pričajo o tem, da odkriva Maska široko paleto zastrtih tem, predstavili tudi na Sigledal. Obiščite nas tudi na www.maska.si

Jedrt Jež Furlan, producentka, stiki z javnostjo

 

 

Jedrt Jež Furlan, 12. 1. 2011
Maska in SiGledal v januarju
Kaja Cencelj, SiGledal, 12. 1. 2011
Nekoč del seminarja, danes aktivni pisci in ustvarjalci
Rok Vevar, 11. 1. 2011
Teater Brut
Maska, 29. 1. 2011
Balkanska zveza
Maska Ljubljana in Cankarjev dom, 9. 2. 2010
Sostorilstvo