STA, 25. 11. 2016

Prešernovo gledališče in Škuc s Helverjevo nočjo opozarjata na nevarnost nacizma

Prešernovo gledališče Kranj je v koprodukciji s Škuc gledališčem Ljubljana in v režiji Alena Jelena pripravilo slovensko praizvedbo Helverjeve noči poljskega pisatelja Ingmarja Villqista. Premiera intimne drame o jezi, obupu in nemoči ob grožnji nacizma, bo v Stolpu Škrlovec v Kranju 28. in 29. novembra.
:
:
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci v Kranju povedala umetniška vodja Prešernovega gledališča in dramaturginja Marinka Poštrak, tudi s to predstavo želijo izpostaviti tisto, kar je ta trenutek v družbi najbolj pereče, boleče in grozeče. Ena takih stvari je vznik neonacizma.

"Zgodovina se na nek način ponavlja, iz nje pa se ničesar ne naučimo," je opozoril tudi Alen Jelen. Ob tem je dodal, da se le še umetniki ukvarjajo s temi temami. Kričijo, pozivajo in opozarjajo ljudi nanje ter jih kličejo k občutljivosti. Če bi se politiki toliko ukvarjali s tem, bi bil svet bistveno lepši, je prepričan.

Helverjeva noč govori o tem, kako je nacistična miselnost kot virus, ki se zažre v vse pore življenja in indoktrinira ljudi. To je drama o nenavadnem paru, umsko zaostalem mladeniču Helverju in njegovi resignirani rejnici Karli, ki živita v majhnem prostoru, v mraku, revščini, osamljenosti, obkrožena s fanatičnim nacizmom, ki z ulic vdira tudi v njun dom.

Besedilo sodobnega poljskega dramatika iskreno, intimno in pretresljivo govori o eksistencialnih in esencialnih tesnobah sodobnega človeka. Drama je metafizična refleksija jeze in skrajnega obupa ter nemoči ob zmeraj hujši in neizbežni grožnji nacizma, pojasnjujejo v Prešernovem gledališču.

Slovenske praizvedbe besedila, ki je v tujini večkrat uprizarjano, so se kranjski gledališčniki lotili s Škuc gledališčem iz Ljubljane. Kot je povedala direktorica kranjskega gledališča Mirjam Drnovšček, je to že njihovo tretje sodelovanje. Obe gledališči druži prav uprizarjanje družbeno angažiranih in kritičnih besedil ter odpiranje tabujev.

Tudi sodelovanje z režiserjem Jelenom je za Prešernovo gledališče stalnica. "Vedno je dal igralcem možnost, da so izvrstno oblikovali svoje vloge in tudi v tej predstavi je tako," je povedala Mirjam Drnovšček. Tokrat se bosta na odru predstavila Blaž Setnikar in Darja Reichman.

Predstavo zaznamuje tudi posebna hiperrealistična scenografija, za katero je poskrbela Urška Loboda. Scena gledalca postavlja v leto 1938, ko se je 9. novembra zgodila kristalna noč, ki označuje nacistični pogrom nad Judi. Gledalec na ta način vstopi v zgodbo, kjer se pred njim na odru odvijajo tragedija, ljubezen in resnica.