STA, 20. 12. 2021

Na malem odru SNG Nova Gorica premiera ugledališčenega koncerta BetON7

V Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica bodo na malem odru nocoj predstavili krstno izvedbo ugledališčenega koncerta BetON7, ki je nastal v sodelovanju s Teatrom na Konfini in Snovalnim gledališčem Sakerdona Mihajloviča. Predstava v režiji Mihe Nemca skozi prizmo pesmi Pavle Medvešček oživlja pozabljeno dediščino posoških starovercev.
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan

V prepletu poezije in vizualnih učinkov ima pomembno vlogo pri predstavi tudi izvirna glasba, ki jo ustvarjajo glasbeniki iz raznih goriških zasedb. Avtorja glasbe sta Tomi Novak in zasedba Grunt.

"Vzporedno z delavnicami, ki smo jih imeli na terenu, kjer smo nabirali besedni del pesmi, smo imeli še drugi proces, kjer smo hodili v naravo iskati sveto. Tam so se začele rojevati razne melodije, ki smo jih nato začeli sestavljati v večje strukture in nato začeli to zlivati skupaj z besedami," je pred premiero povedal avtor glasbe Tomi Novak.

Projekt BetON7 je nastal v dialogu z mladimi in starimi prebivalci Posočja in obeh urbanih središč Nove Gorice in Gorice, ki so z ustvarjalci na sedmih delavnicah zbrali material, občutja in vtise na temo svetega v urbanem prostoru, zgodbe o krajih, ki so jih zaznamovali, ter jih pretopili v gledališko-glasbeni kolaž.

"Gledalcem želimo povedati, da če smo povezani kot skupnost, kot skupina, kot ustvarjalci in obiskovalci dogodka, v en ples, obrnjeni drug v drugega, lahko skupaj ustvarimo občutje varnosti. To je ta trenutek zelo pomembno," je pred premiero povedal režiser.

Nastopajoči umetniki mlajše in srednje generacije, glasbeniki, gledališčniki, vizualni umetniki in ostali soustvarjalci z obeh strani meje so pod režiserjevim vodstvom ter glasbenim vodstvom Tomija Novaka in njegovega glasbenega kolektiva Grunt ustvarili ugledališčeni koncert z raznovrstno aktualno glasbo Goriške, polno zgodb iz njene preteklosti in projekcij prihodnosti.

"Želeli smo odpreti temo svetega v urbanih prostorih, se pravi, kaj je za današnjega človeka tega področja, tega mesta sveto. Za izhodišče smo vzeli pesem Pavle Medvešček, ki govori o kamnih, ki so prišli iz svete gore Jelenk in Posoške doline, ki so jih nato mleli v cementarni in so nato z njimi gradili mesta. Kaj je to sveto v betonu, s katerim smo obkroženi, kar so iskali že naši predniki in kaj sedaj mi iščemo, kaj je sveto za nas," je o predstavi povedala igralka Maja Poljanec Nemec.

V predstavi nastopajo še Anton Lorenzutti, Elisa Menon, Žiga Ipavec, Tilen Kravos, Rok Pavlin, Francesco Ivone, Tomi Novak, Miha Nemec in Metka Knap. Avtor likovne podobe je Enej Gala. Ponovitev bo 30. decembra.

BetON7, SNG Nova Gorica, Miha Nemec

Povezani dogodki