STA, 7. 2. 2012

Nagrajenci Prešernovega sklada - obrazložitve

Nagrade Prešernovega sklada letos prejmejo trobentač Franc Kosem, dirigent Stojan Kuret, režiser Ivica Buljan, igralec in kantavtor Iztok Mlakar, pisatelj Andrej E. Skubic ter arhitektka Maruša Zorec.

Ivica Buljan / foto Tomislav Krasnec

Režiser Ivica Buljan si je nagrado prislužil za režijo predstav Macbeth po Shakespearu, Sallinger, Mala morska deklica, Ma in Al, Vampir, Lovske scene iz spodnje Bavarske, Kiklop, Werther in Mačka na vroči pločevinasti strehi. Kot je v utemeljitvi zapisal Blaž Lukan, se zdi Buljanovo gledališče, zaradi obsega in izjemnosti njegovega režiserskega opusa iz zadnjih dveh let, kot "gledališče-reka", saj z "nezgrešljivim emotivno-energetskim tokom prehaja preko prizorišč kot po eni strani natančno izdiferenciran performativni val, po drugi strani pa kot enovita uprizoritvena magma, ki z njih odstranjuje nepotrebno scensko-ilustrativno ali psihološko-simbolno 'navlako'. Njegove režije so skrajno premišljeni, vselej pa tudi z zaupljivo in domala neopazno mehkobo izvedeni kolektivni gledališki akti, v katerih gledalec zavzema ključno mesto ob igralcu".


iztok mlakar / foto radovan čok
Igralec in kantavtor Iztok Mlakar je nagrado Prešernovega sklada prejel za igralske kreacije in interpretacije lastnih avtorskih projektov. Mlakar je mojster oživljanja karakternih dramskih likov iz klasične dramske literature kakor tudi tistih iz sodobnih iger slovenske in svetovne dramske ustvarjalnosti. Svojemu občinstvu se predstavlja tudi v pripovedno upetih pesmih in v vsebinskih tančinah vedno novih šansonov ob srečanjih in Večerih z Iztokom Mlakarjem. Po besedah Mojce Kreft je Mlakar "jezikovni perfekcionist, izjemni poznavalec in interpret slovenskega jezika in njegovih dialektoloških posebnosti. Je žlahtni igralec in pevec slovenskega gledališča, je umetniški ustvarjalec, ki svojo osnovno poklicno igralsko poslanstvo razume kot veličasten trubadurski nagovor občinstvu".

Nagrada Prešernovega sklada, Ivica Buljan, Iztok Mlakar