STA, 7. 2. 2016

Prešernova proslava v duhu svetovljanskega sporočila Zdravljice

V Cankarjevem domu bo danes na predvečer kulturnega praznika potekala državno slovesnost s podelitvijo Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada. Umetniški program je nastal po zamisli režiserja Mareta Bulca, ki je za rdečo nit uporabil svetovljansko sporočilo verzov sedme kitice Prešernove Zdravljice.

Foto: freeimages

Letošnja slovesnost izpostavlja tako lavreate kot tudi trenutek v času. Bulc je svetovljansko sporočilo Zdravljice podčrtal z večkratno izvedbo v več jezikih in hkrati zaobjel sporočila letošnjih nagrajencev. V videoportretih jim je dal glavno besedo in možnost komentiranja.

Umetniški program prireditve bodo poleg v Sloveniji rojenih sestavljali predvsem glasbeniki, ki v Sloveniji živijo, a so k nam prišli od drugod. Nastopili bodo Damir Avdić, Irena Preda, Ali R Taha, Nagisa Moritoki, Chris Eckman, Katinka Dimkaroska, Nadežda Tokareva in Natalija Morozova ter igralka Pia Zemljič.

Na ministrstvu za kulturo ob tem poudarjajo, da so ti umetniki vitalen del naše umetniške scene in so lakmusov papir naše večkulturne odprtosti in tolerantnosti.

Pred začetkom proslave, ki se bo začela ob 20. uri in jo bodo prenašali tudi na prvem programu Televizije Slovenija, bosta letošnja dobitnika Prešernove nagrade in nagrajence Prešernovega sklada sprejela ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar in predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada Janez Bogataj.

Povezava:

Prešernova nagrada