STA, 8. 2. 2016

Dobitniki nagrad Prešernovega sklada - pesnica, kiparka, igralka, režiser, slikar ter skladatelj

Nagrade Prešernovega sklada za leto 2016 prejmejo pesnica Cvetka Lipuš, kiparka Mojca Smerdu, igralka in performerka Katarina Stegnar, režiser Janusz Kica, slikar Aleksij Kobal ter skladatelj in zborovski dirigent Ambrož Čopi.
:
:

Ministrica za kulturo v družbi Prešernovih nagrajencev in nagrajencev Prešernovega sklada / Foto: Tamino Petelinšek, STA

Katarina Stegnar prejme skladovo nagrado za projekte v zadnjih dveh letih. Kot piše v utemeljitvi, Stegnarjevi upravičeno pripada oznaka prve dame med slovenskimi neodvisnimi odrskimi ustvarjalci. Je ena najbolj dejavnih sodelavk platforme Via Negativa, članica skupine Betontanc in njenega pod-kolektiva Beton Ltd, občasna sodelavka Gledališča Glej, Anton Podbevšek Teatra, E.P.I. Centra, Plesnega teatra Ljubljana, zavoda Maska in Slovenskega mladinskega gledališča. Znotraj vseh teh okvirov izstopa kot celovita umetnica. Ne zanima je zgolj ponavljanje uveljavljenih vzorcev, temveč jo privlači zlasti premikanje meja, raziskovanje neznanega.

Janusz Kica skladovo nagrado prejme za ustvarjalni opus v slovenskih gledališčih, zlasti za postavitvi Pohujšanja v dolini šentflorjanski Ivana Cankarja v Drami SNG Maribor in Gradu Franza Kafke v SNG Drama Ljubljana. Kot piše v utemeljitvi, režiser že dobri dve desetletji soustvarja in bogati slovensko gledališče z vrhunskimi uprizoritvami, ki jih odlikujeta lepota in skladnost vseh elementov gledališča. Obe predstavi sta nadaljevanje umetnikove plodne ustvarjalne poti, na kateri se Kica izkazuje kot človek, ki je v iskanju čistosti nepopustljiv do sebe, zavezujoče vrta v temeljna vprašanja človekovega bivanja in nenehno preiskuje smisel gledališke umetnosti.

Povezava:

Nagrada Prešernovega sklada, Janusz Kica, Katarina Stegnar