SiGledal, 2. 8. 2023

Preobrnjena hoja od 24. do 31. avgusta v Prekmurju

Umetniške hoje – štirinajst hoj, ki jih na podeželju izvajajo umetniški dvojci iz osmih različnih držav – po aprilskem navdušenju občinstva ponovno v Prekmurju. Mathilde Vrignaud in producent DISKOlektiv sta svojo novo hojo naslovila Preobrnjena hoja, ki bo trajala osem dni.
:
:
Foto: Sunčan Stone
Foto: Sunčan Stone
Foto: Sunčan Stone

Mednarodni projekt uprizoritvenih umetnosti na temo upočasnitve Along the Walk / Vzdolž poti se vrača, tokrat z naslovom Preobrnjena hoja. Gre za umetniške hoje: 14 hoj, ki jih na podeželju izvajajo umetniški dvojci iz osmih različnih držav. Umetniški dvojec v sestavi Mathilde Vrignaud, francoska koreografinja, plesalka in performerka, ter slovenski plesalec, performer, koreograf, klovn, učitelj, pisec in producent DISKOlektiv sta svojo prvo hojo izvedla aprila letos ob reki Ledavi, kjer sta požela veliko zanimanja, saj sta hodila vzvratno. Njuna naslednja Preobrnjena hoja bo potekala v Prekmurju z začetkom 24. avgusta v Čentibi in s koncem 31. avgusta v Bogojini. Pot je dolga približno 50 kilometrov, ritensko jo bosta prehodila v osmih dneh.

Along the Walk / Vzdolž poti je mednarodni projekt uprizoritvenih umetnosti, ki razvija in raziskuje nove oblike umetniškega ustvarjanja in produkcije, ki so v skladu s koncepti upočasnjevanja, okoljske ozaveščenosti, socialne vključenosti, medkulturnega dialoga in kolektivnega dela. Njegovo jedro so umetniški pohodi: 14 hoj, ki jih na podeželju izvajajo umetniški dvojci. Vsak mednarodni umetniški duo izvede dva desetdnevna pohoda po podeželskih območjih Nemčije, Slovenije, Italije, Francije in Belgije. Hoje so hkrati umetniška produkcija in raziskovalno orodje projekta. Umetnikom - raziskovalcem omogočajo, da razvijajo, preizkušajo in analizirajo svoje uprizoritvene metode skupaj z občinstvi, ki jih srečujejo na poti.

Mathilde Vrignaud je koreografinja, plesalka in performerka iz Pariza. Izobraževala se je na CNSMDP, Royaumont Abbey, CND ter v različnih programih v Evropi, ZDA in Indiji. Od leta 2011 v okviru različnih umetniških sodelovanj in znotraj Ensemble Lab // SEM razvija svoj multidisciplinarni koreografski pristop v različnih formatih. Hoja in improvizacija sta od leta 2015 ena od njenih temeljnih praks.

DISKOlektiv v vlogah, kot so plesalec, performer, koreograf, klovn, učitelj, pisec, producent itd., in v formatih, kot so performans, instalacija, dogodek, klovnska predstava, publikacija, delavnica, predavanje itd., raziskuje igrivost. Nekoč je bil nastanjen v Ljubljani, zdaj pa prakticira nomadstvo – dela, živi in ustvarja v različnih krajih po Evropi.

Vzdolž poti, DISKOlektiv, Mathilde Vrignaud

Anita Volčanjšek, SiGledal, 3. 5. 2010
Prihaja Nova drama
Anita Volčanjšek, SiGledal, 12. 11. 2010
Poznavanje zakonitosti gledališča je nujno