SNG Drama Ljubljana, 2. 11. 2015

Premiera krstne bralne uprizoritve Varni Mihe Mazzinija

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana po vzpostavitvi platforme Nova branja v sezoni 2014/15, v okviru katere je nastalo pet bralnih uprizoritev: po kultnem Kozakovem delu Kongres v režiji Jaše Kocelija in po štirih novih slovenskih dramskih besedili Možè, arhivist Kristijana Mucka v režiji Jake Andreja Vojevca, Panj Tjaše Mislej v režiji Eve Nine Lampič, Vice Franja Frančiča v režiji Renate Vidič in Tarzan avtorja rokgreja v režiji Daniela Daya Škufce, nadaljuje tudi v sezoni 2015/16.
:
:
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan

Prva premiera letošnjih Novih branj bo krstna uprizoritev dramskega besedila Varni priznanega pisatelja, kolumnista, scenarista in režiserja Mihe Mazzinija v režiji Renate Vidič, ki se je občinstvu Drame nedavno predstavila tudi s krstno uprizoritvijo Möderndorferjeve Evrope na velikem odru SNG Drama Ljubljana. Premiera bo v torek, 3. novembra, ob 20.00 v Mali drami, edina ponovitev v sezoni pa v sredo, 4. novembra, ob 20.00. Po obeh predstavah Varnih bo v Mali drami tudi pogovor z ustvarjalci, ki ga bo vodila dramaturginja Eva Kraševec.

Najnovejša Mazzinijeva igra s pomenljivim naslovom Varni s spretno uporabo znanstveno-fantastičnega žanra spregovori o sodobni družbi in njeni paranoidni potrebi po varovanju. Ta gre tako daleč, da življenja dramskih oseb v Varnih dejansko nadzorujejo računalniki, pristen medčloveški stik pa je zaradi negotovosti potisnjen na margino in je zaradi svoje "nevarnosti" celo nezaželjen. Ona in On v Varnih si želita otroka, zato kot preizkušnjo dobita androida, ki ju sooča z realnimi potrebami otroka. Šele če prestaneta preskus, se lahko odločita za pravega otroka. Svet Varnih bi lahko bil svet prihodnosti, vendar je zaradi mnogih asociacij na strahove posameznikov srhljivo današnji. V Varnih igrajo Alojz Svete, Silva Čušin, Klemen Janežič, Vojko Zidar, Jurij Zrnec, Barbara Žefran, Marko Okorn, Saša Mihelčič in Veronika Drolc.


Varni / Foto: Peter Uhan
Branje je v gledališču ena osnovnih dejavnosti, ki pa jo le redko delimo z javnostjo. Nova branja predstavljajo niz bralnih uprizoritev, ki želijo približati dramska dela kar najširšemu krogu obiskovalcev gledališča. Prek Novih branj pa se z bralnimi uprizoritvami predstavljajo ali na novo prebirajo vrste domačih besedil. Kot pravi Igor Samobor, ravnatelj SNG Drama Ljubljana: »Nova branja predstavljajo način raziskovanja slovenskega pisanja. Ena od pomembnih nalog Drame kot institucije javnega pomena je tudi skrb za slovenski izraz v gledališču, tudi skozi bralne uprizoritve.« Javno branje bo tako tudi svojevrsten (tudi scensko-kostumsko-gibalni) preizkus besedil, ki bi jih v prihodnjih sezonah radi uvrstili na redni program. Tovrstna branja izražajo povezave med gledališčem, svojimi izrazi in pisci besedil, obenem pa pozdravljajo nova videnja, pristope do performativnih sredstev gledališča. Komedija o človeških in živalskih nraveh Tarzan avtorja rokgreja v režiji Eve Nine Lampič bo tako letos uprizorjeno v okviru glavnega programa Male drame.

V nadaljevanju sezone 2015/16 se bodo v okviru Novih branj v Mali drami poleg Varnih Mihe Mazzinija zvrstile še bralne uprizoritve dramskih besedil: Hlod na avtocesti (2014) Ize Strehar, Figaro se ženi (1994) Emila Filipčiča, Dvigalo (2007) Petra Semoliča in Cesar Janez (1953) Stanka Majcna.

Povezani dogodki

SNG Drama Ljubljana, 4. 11. 2011
Ko sem bil mrtev na festivalu Užice v Srbiji
SNG Drama Ljubljana, 14. 9. 2013
So te osebe izmišljene ali realne?
SNG Drama Ljubljana, 4. 11. 2011
Nadomestna koprodukcija Ustavljivi vzpon Artura Uia