SLOGI, 14. 6. 2018

Predstavitev prve številke šestega letnika Revije za teorijo scenskih umetnosti Amfiteater

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) in Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani (UL AGRFT) vabita na predstavitev nove številke Revije za teorijo scenskih umetnosti AMFITEATER, ki bo v četrtek, 21. junija 2018, ob 11. uri v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana).
:
:

Foto: Arhiv SLOGI

Prva številka šestega letnika Amfiteatra prinaša tematski blok na temo kastracije slovenskega političnega gledališča, ki ga je uredil in ga bo predstavil Tomaž Toporišič:

  • Lev Kreft: Kastracija političnega, nakar še policija
  • Blaž Lukan: Nemoč političnega. Moč igre
  • Barbara Orel: K politikam zaznavanja: obrat v razumevanju političnosti gledališča in scenskih umetnosti
  • Tomaž Toporišič: Kaj se je zgodilo s političnim v gledališču? Primer Oliverja Frljića
  • Aldo Milohnić: Brutalizem v sodobnem slovenskem gledališču
  • Krištof Jacek Kozak: Realpolitična brezmoč slovenskega gledališča
  • Gašper Troha: Kastracija političnega na primeru drame Ljudski demokratični cirkus Sakešvili Roka Vilčnika
  • Nenad Jelesijević: Čakajoč politično. K protagonizmu v performansu

Osem razprav dopolnjuje študija o projektu Marka Peljhana Makrolab

  • Eda Čufer: Čustva in ozemlja: Makrolabove avantgardne preiskave

Tokratna številka prinaša tri knjižne recenzije Nike Arhar (Edi Majaron: Vera v lutko. Razmišljanja o lutkovni umetnosti), Kaje Kraner (Andrew Hewitt: Družbena koreografija. Ideologija kot performans v plesu in vsakdanjem gibanju) in Eve Pori (Mateja Pezdirc Bartol. Navzkrižja svetov: študije o slovenski dramatiki).

Novo številko revije bomo predstavili v družbi avtoric_jev razprav, predstavitvi pa se bodo pridružili igralke_ci Slovenskega mladinskega gledališča: Draga Potočnjak, Uroš Kaurin in Blaž Šef. Z njimi bomo spregovorili o nedavnem odmevnem gostovanju predstave Naše nasilje in vaše nasilje v Brnu na Češkem.

***

Revijo Amfiteater je ustanovila UL AGRFT. V letu 2015 je revija začela izhajati v soizdajateljstvu s SLOGI. Ob tem pa ostaja univerzitetna znanstvena revija, z dvema številkama v letniku.

Izdajo publikacije sta finančno podprla Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

SLOGI, AGRFT

Slovenski gledališki inštitut je bil ustanovljen 28. februarja 2014 in je pravni naslednik Slovenskega gledališkega muzeja, ustanovljenega 29. novembra 1952. Oddelki muzeja se ukvarjajo z zbiranjem, hrambo, dokumentiranjem, raziskovanjem, strokovno obdelavo in predstavljanjem raznovrstnega gradiva, ki je pomembno za zgodovino slovenskega gledališča in uprizoritvenih umetnosti v širšem smislu.

Povezava: Vse novice v rubriki Dejavnosti gledališkega inštituta


Slovenski gledališki inštitut
Mestni trg  17, 1000 Ljubljana
Elektronski naslov: slogi@slogi.si
Tel: 01 241 58 00 / Faks: 01 241 58 16